Keynesyen ekonominin temel özelliği mali politikaların hükümet harcamaları ve vergiler ekonomiyi kontrol edebilecek araçlar kullanılmasıdır. 20. Yüzyılın en önemli İngiliz iktisatçı John Maynard Keynes tarafından ortaya konulan Keynes’in fikirleri modern dünya ekonomisi için hale daha büyük önem taşımaktadır.
Keynesyen teorisi iktisatçılar için her zaman önemli katkılar yapmıştır. Keynesyen iktisatçıların aslında ortak özellikleri, iktisadi ve toplumsal alanda devlet müdahaleciliğinin faydalı ve yararlı sonuçlar ortaya çıkaracağı yönünde olmuştur.
Keynesyen teorilerindeki amaç ekonomide genişletici politikalarda emek arzı işsizlik sorununu çözebilir yönünde olurken, ekonomik alanlarda zaman zaman dalgalanmalar olabileceği yönünde devam ederken yine bunun yanında paranın önemli olduğu ve bununla birlikte para politikasının bazı dönemlerde etkisiz olabileceği yönünde olduğu görüşlerinde birleşip bu teori öngörülerini ortaya çıkmıştır.
Keynesyen görüşlerde piyasada özel sektörün hakim olduğu ama aslında devlet ve kamu sektörünün büyük role sahip olduğu bir karma ekonomiyi savunmaktadır. Ekonomilere devletin müdahale yolu ile iktisadi ve toplumsal alanda ortaya çıkabilecek sorunlara müdahale ederek çözüm bulabileceği yönündedir. Bu anlayış ile aslında rekabetçi piyasa ekonomisinin ideal şartlarda etkin olarak kaynakların dağılımı ile piyasalarda bu........