Yaşlılığın avantajları, gençlerin sorunları

Şakaklarıma kar mı yağdı ne var
Benim mi Allah'ım bu çizgili yüz
Ya gözler altındaki mor halkalar
Neden böyle düşman görünürsünüz,
Yıllar yılı dost bildiğim aynalar

Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Otuz Beş Yaş” şiirinin ikinci kıtası. Yaşlılıkla ilgili bu tür bir sürü şiir, şarkı yazıldı, sözler söyledi. Büyük çoğunluğu kasvetli, hüzün dolu, insanın içini karartan türden. Hele “yaşlılığa” doğru hızlı adımlarla ilerlemekte iseniz.

Şair bu şiiri 1946 yılında yazdı. Demek ki o yıllarda yaşam beklentisi 70 yaşlarına kadarmış. Şimdi öyle mi? Elbette değil. Türkiye’yi bilmem, ama yaşadığım ülke İngiltere’de 2020 yılında 100 yaş üzerinde 15,384 kişi bulunmaktaydı. Bu rakam bir önceki orana nazaran daha fazlaydı. Yani her geçen yıl yaşam beklentisi yaşı yükselmekte ve “yaşlılık” kavramı değişmektedir.

“Yaşlılık yalnızlıktır”. “Yaşlılık bütün hastalıkların limanıdır”. “Gençlikte günler kısa yıllar uzun; yaşlılıkta günler uzun yıllar kısadır. Sırasıyla Platon (Eflatun), Bion ve Immanuel Kant söyledi bu sözleri. Elbette bu büyük adamların sözlerinin büyük doğruluk payları var, ama bu değişmez bir kural mı? Elbette değil.

Popüler İngiliz gazetesi Daily Mirror, bir süre önce bir makalede yaşlılığın 30 avantajını sıralamıştı. Bildik şeyler. Daha fazla zamanınızın olması, ailenize daha fazla zaman ayırabilmeniz, torunlarınızın olması, ilerisi için fazla tasanızın olmaması, serbest zamanınızı seçtiğiniz hobilerle değerlendirebilmeniz, yeni........

© Kıbrıs Postası