We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Onze levensstijl is ecologisch onhoudbaar

5 2 7
24.01.2019

Klimaatverandering vraagt ook verandering van gedrag en mentaliteit. Ecologie moet daarom hét speerpunt worden van het christelijk sociale denken.

Lang geleden zag ik de zoet-tragische film Gone with the Wind uit 1939. De titel staat voor mij vooral voor het totaal in elkaar storten van een op het oog prachtige levensstijl: die van de rijke plantagebezitters met schitterende landhuizen, verfijnde kleding en onderdanige – zwarte – bedienden.

Dan: de Amerikaanse Burgeroorlog, de vernietiging, onnoemelijke aantallen doden. En daarna: over en uit, gone with the wind. Hoeveel energie de zuidelijke staten ook stopten in de verdediging van de eigen levensstijl, met slavernij als basis, het was onhoudbaar – bij nader inzien. De geschiedenis haalde hen in, met veel geweld. De afschaffing van de slavernij was onontkoombaar.

Het veranderen van een levensstijl die je bij het opgroeien als goed en gerechtvaardigd meekrijgt, omdat nieuwe groepen die ter discussie stellen of nieuwe situaties zich aandienen, is uiterst pijnlijk. Op het ene moment hebben we heerlijk aardgas – veel beter voor het........

© Katholiek Nieuwsblad