We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De ene vijand is de andere niet

4 1 6
18.03.2022

We moeten onze vijanden liefhebben. Maar wat maakt iemand tot mijn vijand? En wat leert ons dat over Poetins oorlog in Oekraïne?

In 1973 deed ik een beroep op de Wet Gewetensbezwaren Militaire Dienst. Pinochet had net een staatsgreep in Chili gepleegd. Soldaten zeiden geen idee te hebben waarom ze op trucks geladen waren en naar de hoofdstad waren gebracht. Toen ik erover hoorde, vroeg ik mij af of mij zoiets ooit ook zou kunnen gebeuren?

Ik kon me destijds beroepen op een nieuwe wet die mede dankzij inspanningen van Pax Christi was ingevoerd. Gewetensbezwaren werden voortaan niet enkel op principiële, maar ook op politiek-ethische gronden aanvaard. De nieuwe wet strookte met het Tweede Vaticaans Concilie, dat pastorale aandacht voor gewetensbezwaarden dezelfde waardering gaf als die voor militairen. ‘Gewetensbezwaarde’ werd deel van mijn identiteit, tot op vandaag, al worstelde ik van context naar context.

Ook toen werd veel gesproken over ‘de vijand’. Maar ik had in 1969 een christelijke Oost-Duitse dienstweigeraar ontmoet. We konden in elkaar geen vijand zien. Militaire veteranen uit de Koude Oorlog maakten later........

© Katholiek Nieuwsblad


Get it on Google Play