We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Het pauselijk spreken over oorlog en vrede moet herijkt worden

6 1 6
12.05.2022

Paus Franciscus’ nadruk op ‘actieve geweldloosheid’ is begrijpelijk en terecht. Maar bij een echt internationaal veiligheidsbeleid horen óók steun voor defensie en actieve toepassing van het internationaal recht.

Paus Franciscus legt de laatste jaren de nadruk op non violence, actieve geweldloosheid. Dat kwam tot uitdrukken in onder meer zijn verklaring voor Wereldvredesdag 2017 en de daaropvolgende toespraak tot de ambassadeurs bij het Vaticaan.

Naar aanleiding van de ‘kruiswegdiscussie’ en zijn Urbi et Orbi-toespraak vraag ik me echter af of de nadruk op non violence niet te eenzijdig is.

Let wel, Franciscus vraag terecht om investeringen in conflictpreventie en actieve geweldloosheid. Maar een echt integraal internationaal veiligheidsbeleid vraagt meer. Daar horen ook serieuze steun voor defensie en het actief uitdragen en toepassen van het internationaal recht bij – in het bijzonder de rechtmatige verdediging van staten die worden aangevallen (vastgelegd in artikel 51 van het VN-handvest).

Die horen er allereerst bij omdat je niet altijd je vijanden kan kiezen. Agressie-oorlogen zijn in........

© Katholiek Nieuwsblad


Get it on Google Play