We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Voorbij de polarisatie: voluit katholiek én eigentijds

5 1 12
29.11.2018

Zetten we als Nederlandse katholieken in op contact met buitenstaanders door onze katholieke eigenheid af te vlakken? Of zetten we in op die eigenheid, waardoor we soms mensen afstoten? Buitenlandse katholieken in ons land tonen ons een derde weg.

Allerzielen. Ik ben in de kerk waar mijn onlangs overleden schoonzus sterk bij betrokken was en wordt herdacht. Iedereen krijgt een kiezelsteen en de teksten van een speciaal voor die avond samengestelde viering. Een gebedsdienst, zo blijkt. Bij aanvang komen drie oudere dames en de pastoor binnen.

Behalve een verdwaalde evangelielezing over de verrijzenis, gaan alle teksten over de steen. Een steen van verdriet die op ons drukt. De dierbare overledene als steen die de loop van een rivier wijzigde. Die moet dan wel een enorm rotsblok zijn geweest. Schrale troost voor de kiezels onder de overledenen.

De rivier stroomt verder zonder spoortje geloof bij de dames of de pastoor. Ben ik in een katholieke kerk of bij het Humanistisch Verbond? Waar blijft de boodschap die wij........

© Katholiek Nieuwsblad