Yapay zeka bizi işsiz değil, güçsüz bırakacak

Gün geçmiyor ki sosyal medya akışlarında önümüze yapay zeka ile ilgili yeni bir haber düşmesin. Yapay zeka alanındaki gelişmeleri takip etmek için eğer eposta listelerine kayıt olduysanız, her gün birkaç sayfalık bir özet(!) maili almanız olası.

Yapay zeka alanındaki gelişmeler sağlıktan eğitime, üretimden tüketici alışkanlıklarına kadar pek çok alanı etkilerken, diğer yandan insanların endişelerini gıdıklayan haberler de servis edilmiyor değil. “İşte yapay zekanın işsiz bırakacağı meslekler”, “2035 yılı itibariyle artık hayatımızda olmayacak meslekler” söz konusu haber başlıklarından bazıları.

Oysa araştırmalar ortaya koyuyor ki, yapay zeka teknolojilerinin “sıradan halkın” gündemine girdiği 2022 Kasım’ından bu yana işsizlik oranlarında bariz bir artış yok. Belki de bu süre kesin sonuçlara varmak için çok kısa, diye düşüneceksiniz. Haklısınız, öyle ise yüreklerinize aksi yöndeki birkaç örnekle su serpmeye çalışalım.

İsveç menşeli modüler mobilya üreticisi IKEA, 2021’de kurum içerisinde başlattığı yapay zeka destekli müşteri destek sohbet botları sayesinde, daha önce bu işi yapan 8 bin 500 çalışanını tekrar eğiterek, firmanın daha kreatif işlerinde kullanmaya başladı. Firma içi eğitime tabi tutulan bu çalışanlar müşterilere tasarım önerme, ya da yapay zeka sohbet botunun üstesinden gelemeyeceği öfkeli müşterilerin sorunlarını gidermek konusunda uzmanlaştılar.

Benzer şekilde New Mexico’da bulunan Alorica isimli çağrı merkezi, yapay zekanın nimetlerinden faydalanarak müşterilerine yaklaşık 200 dilde hizmet vermeye başladığını duyurdu. Üstelik bu gelişmeler IKEA’da olduğu Alorica’da da işçi çıkarmak bir yana, şirketin yeni eleman ilanları yayınlaması ile sonuçlandı. Zira Alorica şirketi hem dil desteği ile müşteri hinterlandını arttırırken, hem de çağrı........

© Karar