Devlet aklı diye bir şey var mı? Ülkemiz yoldan çıkmasın, kurda kuşa yem olmasın, adımlarını düşünerek, ölçüp tartarak doğru atsın, muhtemel tehditlere karşı tedbirini vaktinde alsın diye arka planda işleyen, itimat edebileceğimiz bireylerin ayrı ayrı akıllarına mukabil milletin tamamını kayırabilecek daha derin ve daha kuşatıcı bir akıl?
Hem ülkeyi yönetenler hem de ülkenin vatandaşları için büyük bir kolaylık olurdu öyle bir aklın mevcudiyeti.
Boşuna kaygılanma, senden evvel memleketi düşünenler var, müsterih ol, diyebilirdik birbirimize öyle bir akıl mevcut olsaydı.
Ben, olan bitenlere bakarak, varsa bile o aklın zuhurata göre çalıştığını, bir yanıp bir söndüğünü, voltajının bazen yükselip bazen düştüğünü, üstüne üstlük bazı şeylerden mesela ekonomiden hiç anlamadığını zannediyorum.
Anlasaydı ekonomiden bilir bilmez bir sürü aklı evvele bu kadar hoyratça kurcalatır mıydı ekonomiyi?
Düşünsenize, devlet aklı bizi gri listeye sokuyor, çıkarıyor.
Olmayan enflasyonu kafasına vura vura yükseltiyor sonra bizim kafamıza vura vura indirmeye uğraşıyor.
Olur mu böyle akıl?
Suriye’ye ilk 1981’de gitmiştim. Daha doğrusu geçmiştim Suriye’den. Şam’ı, Humus’u dolaşmıştım. Şam’ın bütün ziyaret yerleri, Emeviye Camii, Seyyide Zeyneb ve Bilal Habeşi türbeleri İranlılarla doluydu.
O yıllar Beşar Esad’ın babası Hafız Esad devlet başkanıydı. Ülkede çoğunluğu Sünni olan halkla Baas rejimi arasında şiddetli bir gerilim vardı. Bu gerilim Hama katliamı sırasında........