Pek çok kimse, bugün yaşadığımız hemen her problemin ana sebebi olarak neoliberal politikaları gösterse de ülkemizde neoliberal politikaların gerçekte hiç uygulanmamış olduğunu “ Hayır! Neoliberalizm Yüzünden Bu Halde Değiliz ” başlıklı yazımda anlatmıştım.
Neoliberal politikalar hakkında daha bilgi temelli, itidalli ve incelikli bir bakış geliştirebilmek için kaleme aldığım yazı serisinin bu üçüncü bölümünde, özelleştirme ve serbest ticaretten sonra finansallaşmayı masaya yatırmaya çalışacağım.
Neoliberalizm bağlamında “ finansallaşma ” denince kastedilen şunlar oluyor:
1- Finansal sektörün büyümesi: Ekonomide, bankalar, yatırım şirketleri, sigorta şirketleri gibi finans sektörü temsilcilerinin ağırlık ve önemlerinin artması.
2- Finansal araçların çeşitlenmesi: Türev ürünler, hedge fonları, yapılandırılmış ürünler gibi yeni finansal ürünlerin ortaya çıkması ve yaygınlaşması.
3- Reel ekonomiden finansal ekonomiye kayma: Üretim ve hizmet sektörlerinden ziyade finansal piyasalardan kâr elde etme (paradan para kazanma) eğiliminin artması.
4- Şirketlerin finansallaşması: Şirketlerin ana faaliyetlerinin yanı sıra finansal yatırımlara yönelmesi ve finansal performansa odaklanması.
5- Günlük hayatın finansallaşması: Bireylerin kredi kartları, mortgage kredileri, yatırım fonları gibi finansal ürünlere daha fazla erişimi.
6-........© Karar