Tarihsel bir ceza: Kısas

Öncelikle şunu belirterek başlayayım: Bence ayetle sabit hiçbir şey özde tarihsel değildir; ancak kısas ile ilgili ayetlerde olduğu gibi, bugün yaşadığımız toplumda uygulanmıyor olduğu için geçmişte kalmış yani tarihselleşmiş hükümler vardır. Yazının başlığında idam kelimesi yerine kısas kelimesini kullanmamın sebebi ise iki ceza arasında fark görmem, açıklayacağım.

Kısas, kelime anlamı olarak 'mutlak eşitlik, bir şeyin iki tarafının birbirine denk olması; işlenen fiile ona denk bir fiille mukabele edilmesi' demektir, terim olaraksa 'işlenen suçla verilen ceza arasındaki denkliği' ifade eder.

Diyanet İşleri Başkanlığının mealinde Bakara suresi 178. ayetin başı "Ey inanıp güvenenler, öldürülenler hakkında kısas size gerekli kılındı." şeklindedir. Ayetin devamında kısas cezasının uygulanmasında hür-esir vb statü farkı gözetilmemesi gerektiği anlatılır ve öldürülenin yakınının, katili bir bedel karşılığında affedebileceğinden söz edilir. Buradan kısasın dönüşü olmayan bir ceza olmadığını ve katilin ancak öldürülenin bir yakını tarafından affedilebileceğini anlarız. 179. ayette ise "Kısasta sizin için hayat vardır, ey akıl sahipleri, umulur ki sakınırsınız." denir.

Kısas cezası Tevrat'ta da yeri olan bir cezadır (Yasanın Tekrarı 19:21, Mısır'dan Çıkış 21:23-25). Maide suresi 45. ayet,........

© Karar