TDK, “motivasyon” kavramını “isteklendirme”, “güdüleme” olarak tanımlıyor.
Bu tanımdan hareketle, motivasyon veya motive etmek, insanları bir istek veya hedefe ulaşmak için çaba göstermeye teşvik etmektir.
İnsanları motive etmek zor bir iştir. Ancak kazanılan motivasyon seviyesini korumak da kolay değildir.
Hepimiz zaman zaman motivasyonumuzu kaybeder, enerjimizi toparlamakta zorlanabiliriz.
Motivasyon düşmesi doğamızda var. Motivasyon kaybı birkaç saat sürebileceği gibi, birkaç ay da sürebilir.
Azalan motivasyon seviyemizi artırmak için, uzmanlar önerilerini dört grupta topluyorlar (1)
Kötü şeyler bazen olduklarından daha kötü görünürler ve sonsuza kadar sürecekmiş gibi hissettirirler. Böyle bir duyguya kapıldığınızda, geri çekilip farklı bir bakış açısı kazanmanız gerekir. Aksi takdirde, “savaş ya da kaç” tepkisinin etkisinden kurtulamazsınız.
Motivasyonunuzu düşüren olayı soyutlayarak analiz etmelisiniz.
Bu çabanızda yardımcı olacak birkaç öneri:
İşten ayrılırken yapabilecekleriniz: İş gününün sonunda, iyi giden ve sizin için anlamlı olan olayları gözden geçirin. Ardından, motivasyonunuzu düşüren işten zihinsel olarak kopun. Masanızı toplamak, bilgisayarınızı dolaba kaldırmak veya ofis e-postanızdan çıkış yapmak gibi fiziksel eylemler size yardımcı olabilir. Gece boyunca işi düşünememeye çalışın ve enerjinizi toplamak için kendinize zaman verin. Araştırmalar, buna benzer uygulamaların, tükenmişliği azalttığını ve dayanıklılığı artırdığını gösteriyor.
Meditasyon: Araştırmalar, günde iki kez 10 ila 20 dakikalık basit meditasyonlar yapmanın gevşeme tepkisi oluşturarak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığa iyi geldiği ve “savaş ya da kaç” tepkisini azalttığını ortaya koyuyor. Bunun için, karmaşık teknikler denemeniz gerekmez. Yalnızca bir resme veya tekrar eden bir cümleye odaklanmak için zaman ayırmanız yeterli olabilir. Dindar insanlar için, abdest almanın ve namaz kılmanın da aynı etkiyi doğurması beklenir.
Beden egzersizleri: Araştırmalar bir kez dahi egzersiz yapmanın stresi azalttığını, modu ve bilişsel işlevi artırdığını gösteriyor. Kısa yürüyüşler bile faydalı olurlar. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, dindar insanların abdest ve namaz eylemlerinin hem meditasyon hem beden egzersizi etkisi yapması beklenir.
Programlı çalışma: Aşırı çalışma yerine, planlı programlı çalışmak, programa sadık kalarak çalışma saatleri dışında mümkün olduğunca işle meşgul olmamak da motivasyonu pozitif etkiler.
........