Suç ve kanun

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın göreve gelmesinden sonra suç örgütlerine karşı üst üste operasyonlar başladı. Kamuoyunda bir yanda güvenlik güçlerinin operasyonları sonucu kanunun uygulanması konusunda olumlu bir algı oluşurken beraberinde başka bir soru daha ortaya çıktı.

Bu örgütler madem vardı, nerede oldukları, ne yaptıkları biliniyordu, o zaman neden düne kadar bir operasyon yapılmadı? Daha net soru ise; bu örgütlerin varlıkları, işledikleri suçlar önceki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ya da ilgili kurumların bilgisi dahilinde mi gelişiyordu?

Bu sorulara Türkiye’nin küresel kara para aklama ve terörün finansmanını izleyen FATF’ın (Financial Action Task Force/Mali Eylem Görev Gücü) gri listesine girişini de eklemek gerek. 1991 yılında FATF’a üye olan Türkiye 21 Ekim 2021’de gri listeye alındı. Bir ülkenin kara para aklama, terörizmin finansmanı ile mücadelede eksiklikleri olduğu kanaatine varılması halinde gri listeye alınıyor. Eğer eksikliklerini gidereceğini söylemezse o zaman adres kara liste. Orada İran ve Kuzey Kore gibi ülkeler var.

Türkiye gri listeden bu sene 28 Haziran’da çıkarıldı. Listeden çıktığında resmi bayram havasının oluşması listeye girişin de yani kara para ve terörün finansmanı konusunda soru işaretlerinin oluşmasının da sahici olduğunu gösteriyordu zaten.

Bu fotoğrafa sokakta çatışan çeteler, İstanbul’da gündüz gözüyle haraç vermeyen işyerlerinin basılması, farklı ülkelerde etkin olan mafyaların hesaplaşma yeri olarak Türkiye’yi seçmesi, suçu işleyenin kimliğine göre kanunun uygulandığı algısı eklendiğinde pek de parlak bir durum çıkmıyor.

Adalet Bakanlığının 2021 yılında........

© Karar