Müfredat değil deterjan

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı altında, sanki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023 Mayıs seçim kampanyasının bir parçasıymış izlenimi veren yeni müfredat yapılan on binlerce öneri ve itirazı görmezden gelerek onaylandı.

Müfredatın adı daha ilk açıklandığında muhalif insanların aklında şüphe uyandırdı. Nitekim Türkiye Yüzyılı ifadesi Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyalarında projeleri için kullandığı ana başlıktı. Genel bir toplumsal uzlaşıyla değil bir partinin hazırladığı müfredat olduğu zaten buradan belli olmuştu. Halbuki müfredat gibi geleceği şekillendiren bir konunun uzman eğitmenler, profesörler, siyasi partilerden eğitim uzmanlarıyla birlikte ortak olarak hazırlanması çok daha doğru olanıdır.

Neden Eğitim modeli değil de Maarif modeli denildi? Arapça kökenli eski Türkçe kelimeleri kullanmak kültürel iktidar yaratma hayalinin olmazsa olmazlarından biri olduğu için olabilir.

Her şeyin ötesinde gerçekten iyi niyetli olunsa, vatana millete hayırlı bir müfredat oluşturma amacında olunsa gelen itirazlar, eleştiriler bir dikkate alınırdı. Bir kaç ay üzerinde düşünülürdü. Uzmanlar sempozyuma davet edilip “nasıl daha iyi hale getiririz?” gibi sorular sorulabilirdi.

Ama amaç Türk eğitim sisteminin daha iyi hale gelmesi, Türk gençlerinin daha iyi bir eğitim alması değil.

İktidar 20 küsür yıldır ülkeyi yönetmesine rağmen kültürel iktidar iddiasına bir türlü ulaşamadı. Kendi ideolojisinin tedrisatından geçmiş bir entelektüel ve sanatçı grubu çıkartamadı ve bundan yakındı. İşte bu yüzden bu müfredatta bir ideoloji yönlendirmesi var. Bu açıkça görülüyor.

Cumhuriyetin kurucu eğitim modelinin yerini Ak Parti ve........

© Karar