Bir millet nasıl soyulur!

Eskileri yetmedi şimdi yeni yeni vergiler geliyor. Fısıltı o kadar fazla ki, henüz net bir bilgi yok. Sadece topluma hazır olun soyulacaksınız deniliyor.

Soyulmak kelimesini bilinçli kullanıyorum. Ve şimdi o kelimeyi geniş şekilde izah edeceğim.

Verginin iki ana yönü vardır: İlk yönü tahsilat yani kamusal hizmetleri sunmak için gerekli kaynakların özel ekonomiyi çökertmeden alınmasıdır.

Özeti şudur: O kaynağı özel sektör kullanırsa ekonomiye nasıl katkı sunar, yok devlet alırsa ülkeye nasıl katkı sağlar?

Diyelim ki, A kişisinden ve/veya B şirketinden vergi alıyorsunuz. O vergiyi almazsanız o A kişisi ve/veya B şirketi ülkeye daha büyük katkı mı sağlar? Eğer cevabınız evet ise o vergiyi almamalısınız.

Şimdi örneği devam ettirelim: -A- kişisi zar zor geçiniyor ve evladını okutmak istiyor. Ama vergi yükünden dolayı belki de gelecekte ülkeye büyük katkı sunacak o evladını okutamayacak. İşte burada o A kişisinden vergi almak ve evladını okuyamayacak durumda bırakmak ülkeye hizmet değil, ihanettir… Net.

Devam edelim: O dar gelirli A kişisinden vergi alıyor ama yöneticileriniz “İtibardan tasarruf olmaz” diyerek zevk-ü sefa içerisinde yaşıyorsa o vergi yine ülkeye ihanettir… Net.

***

Şimdi şirkete gidelim. O -B- şirketi elde ettiği kaynaklar ile üretim-istihdam-ihracat yapıyor ve çalışanlarını mutlu ediyorsa o -B- şirketinden vergi almak da ülkeye zarardır.

Sizler verimsiz kamu şirketlerini özelleştirerek toplam verimliliği artırmayı amaçlarken vergi yolu ile toplam verimliliği........

© Karar