menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bir varmış bir yokmuş ile başlayan bir Yusuf masalı

12 0
02.12.2025

2019-2020 eğitim öğretim yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ara tatil kararını Türk eğitim hayatına uygulamaya başlarken gerekçesini şöyle açıklamıştı:

“Ara tatilleri çocuğun yorulmadan öğrenmesini sürdürebildiği, öğrendiklerini unutmadan pekiştirebildiği; aynı zamanda ilgi alanlarını keşfedip sosyal, duygusal ve toplumsal gelişimini güçlendirdiği dengeli mola dönemleri olarak kurgulanıyor. Ayrıca bilimsel araştırmalar öğrencilerin belirli dönemlerde öğretim faaliyetlerine ara vermelerinin daha etkili olduğu ve öğrenmeyi kolaylaştırdığı, yaz tatili öğrenme kayıplarını azalttğı….”

Geçtiğimiz hafta ise Sayın Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin Bey ara tatillerin kaldırılıp kaldırılmaması konusunu gündeme getirdi. Kaldırılma gerekçesini açıkladı:

“Kasım ve Nisan ara tatillerin kaldırılması konusunda velilerden çok talep geliyor. Çalışan anne ve babalar sorun yaşıyor. Çocuk tatil sonrasında okula tekrar gitmek istemiyor. Yine , öğretmenlerimiz ‘ara tatil sonrası çocuğun okula adaptasyonu zor oluyor’ diyor. Bu konuda iki yıldır analiz yapıyoruz. Bu yıl da yapacağız. Ondan sonra değerlendireceğiz.”

İki bakanımızda gerekçelerinde haklılar. Gerekçelerin eğitimde bir karşılığı var. Burada “Her şey zıddıyla kaimdir.” kelamını hatırlayalım.

Eğitimde birbirine zıt bu iki yaklaşım tarzını iki okul üzerinden değerlendirelim.

Ülkemizde geçmişi olan ve belli bir sistem üzerinde varlıklarını sürdürüp eğitim veren bazı okullar vardır. Ekseriyetle vakıf okulları böyle çalışır.

Yönetim kuru üyelerinden oluşan vakıf yönetimi altında yıllardır bu ülkenin çocuklarına belli bir bedel karşılığı eğitim vermektedirler.

Bu okulların bir eğitim şurası, eğitim politikası, misyonları ve öğrenciye yaklaşım felsefeleri var. Akademik yönü güçlü, temel becerileri gelişkin mutlu öğrenci yetiştirmeyi hedefleyip bu doğrultuda eğitim vermektedirler.

Her yıl eğitim öğretim başlamadan bir iki hafta önce uzmanlar tarafından öğretmene ve idari kadroya eğitim verilir. Eğitim kadrolarını eğitimlerle sürekli beslerler. Onları akademik bilgiden öğrenciye yaklaşımlarına kadar birçok yönden donanımlı hale getirler.
İdare ve öğretmenler dirsek temasıyla okulu koro yönetir gibi istişare uyumu içinde yönetirler.

Bir sorun çıktığında veli okul idaresi tarafından karşılanır. Sorunu idari birim çözer.
Velinin sınıfa gidip sınıfta soruna müdahil olmasına izin verilmez. Öğretmen ile muhatap olmasına da zorunlu değilse izin........

© Karar