Ergenlik Döneminde Çalışmalar
Merhaba, bir önceki yazımızda “Çocuk Dünyasında Akademik Başarı”yı konuşmuştuk. Bugün ise çok önemli konulardan biri olan “Ergenlik Döneminde Çalışmalar”ı inceleyeceğiz.
“Ergenlik Dönemi”, çocuklar için geçiş dönemlerinin en tehlikeli, en zor geçen ve en karmaşık olanıdır. Çocukların, çocukluk döneminden gençlik dönemine geçerken yolda karşılaştıkları virajlara takılması, sendelemesi ve yabancı oldukları bu dünyaya girerken şimdiye kadar göstermedikleri davranış ve tutumları sergilemeleri gayet doğaldır.
Çatışma, çocukların daha önce deneyimlemedikleri bu bedensel ve ruhsal değişimler nedeniyle ailesine, sosyal çevresine, arkadaşlarına ve akrabalarına karşı aykırı ve asi davranışlar göstermesi şeklinde tanımlanabilir. Genellikle bu mesele, aile ve arkadaş ortamını kapsar ve en yoğun çatışmalar bu çevrede yaşanır.
Çatışmaları şu şekilde gruplandırabiliriz:
Anne, baba ve kardeş çatışmaları
Akademik başarı
Bağımsızlık isteği
Arkadaşlık ilişkileri
Çocuğu sevgisiz ve ilgisiz bırakma, onunla zaman geçirmeme
Ani görev ve sorumluluk yükleme, çocuğu bir anda yetişkin gibi görme
Baskılama
Yaşının üzerinde davranış beklentileri
Ona saygı duymama
İlgi, istek ve beklentilerine kayıtsız kalma
Şantaj yapma
Anne, baba ya da başka kişilerin rollerini çocuğa yükleme
Gereksiz ve amaçsızca yapılan eleştiriler
“Sen........© Karadeniz'de sonnokta
