We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

PIŠE MILJENKO JERGOVIĆ Što se zbilo s dječakom koji je prije deset godina prijavio mater zlostavljačicu?

4 0 0
21.01.2020

Nije taj mladić imao ni najmanju priliku u životu. Rodio se, kako čitamo u novinama, u obitelji narkomana. Oba brata mu imaju probleme s drogom, samo je on uspio izmaknuti. I to bi bila velika stvar da, zapravo, nije ništa. Nije dovoljno. A možda nije ni ispravno. U društvu koje nema sposobnosti da odvraća djecu od sudbinski im zadane nesreće, od nesreće koju su porodično naslijedili ili im je određena po genetskom, staleškom, klasnom ili etničkom pravilu nasljeđivanja, u tom je društvu jedino ispravno biti narkoman, ako si se već rodio u porodici narkomana. Sve drugo bi moglo donijeti samo veću i goru nesreću.

Završio je pomorsku školu, bavio se sportom, plovio je na brodu, i bio je dobar sin i brat, možda i dobar prijatelj, jer se s mora vraćao svojima, doma u Split. Da je bio drukčiji, da je bio hladan i da ih je sve zaboravio, braću - jer im ionako ne može pomoći, oca - jer ni otac nije mogao pomoći njemu, mater - jer je od matere stiglo veliko zlo, grad, društvo i zemlju - jer su ga činili nesretnim i jer je u njih tonuo kao u živo blato, taj bi mladić danas bio anoniman i običan, bio bi savršeno dobro socijaliziran - to se moglo vidjeti na njegovom krajnje uravnoteženom, dobroćudnim sadržajima ispunjenom Facebook profilu - i možda bi čak bio i sretan. Da je bio savršeno hladan prema svima njima, i prema svima nama koji smo njegova zemlja i njegovo društvo, danas bi sve bilo u redu. Sve bi bilo u redu, dakle, da je bio psihopat.

Istina, mladićeva majka danas će ustvrditi da on i jest psihopat. Lako će javnost u to povjerovati: netko tko nabavi kalašnjikov i njime ubije trojicu ljudi, među kojima jednog slučajno, možda i jest psihopat. Prva među usputnim definicijama pojma glasi: psihopat je granično normalan čovjek, s nedostatkom empatije, savršeno ravnodušan prema osjećajima, a često i životima drugih ljudi.

Mladić, međutim, nije psihopat. Da jest, niti bi se vraćao u Split, niti bi pokazivao brigu za svoju braću. Prije jedanaest godina, bilo je........

© Jutarnji List