We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Svejedno je duguje li država veledrogerijama 3,5 ili 6 mlrd. kuna. To je 3,5 ili 6 previše...

2 0 0
04.03.2021

Posljednji put kad se Europa nalazila u gospodarskoj krizi poput ove u kojoj se nalazi danas, kontinentalni bolesnik bila je Grčka, a nad stanjem grčkih javnih financija zabrinuto su bdjele sve države eurozone. Danas, deset godina kasnije, u ovdašnjoj javnosti uglavnom se pamte osnovni podaci o situaciji: kako je Grčka bila zatrpana dugom koji je uslijed globalne financijske krize postao neodrživ te kako im je međunarodna zajednica u zamjenu za financijsku pomoć nametnula drakonske mjere štednje koje su u konačnici uništile ekonomiju i zemlju gurnule u dužničku spiralu.

Ipak, ono što se manje pamti jesu detalji koji su doveli do takvog scenarija. Naime, još početkom prve polovice kobne 2010. Grčka je relativno uspješno prodavala svoje obveznice - u siječnju i ožujku na tržište su plasirali dvije tranše uz četiri puta veći interes ulagača od ponuđenog iznosa.

Događaj koji je promijenio sentiment kreditora i započeo financijsko urušavanje države bila je objava nacionalnog statističkog ureda iz travnja koji je temeljem novih, ranije nepoznatih dugova revidirao ranije objavljene makroekonomske podatke. Pojednostavljeno rečeno, Grčka nije propala zbog duga, već zbog potpunog gubitka povjerenja koji je na tržištu zavladao nakon što je otkriveno da država ima - uz niz drugih........

© Jutarnji List


Get it on Google Play