We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Njemačko-austrijski lockdown eksperiment. Je li to bio najbolji model za zauzdavanje pandemije

2 0 1
07.03.2021

Poznato je da su među epidemiološki "tvrdim" zemljama posebno loše prošle Češka, Belgija i Slovenija, koje sada broje više od 1800 mrtvih na milijun. I unatoč tome što su u određenim razdobljima imale radikalne mjere, više od 1500 mrtvih na milijun imaju i Britanija, Italija, Mađarska, Portugal i Španjolska. Posebno je grozno stradala već spomenuta Češka, zemlja za koju se može reći da ima kontinuitet jako strogih mjera, ali ipak nije uspjela zaustaviti formiranje trećeg pandemijskog vala te trenutačno vodi više od 162.000 aktivnih slučajeva zaraze, što znači da će uskoro postati prvi na svijetu koji će zabilježiti više od 2000 mrtvih na milijun stanovnika, ako ne računamo male državice - Gibraltar i San Marino - koje su već u toj zoni epidemiološke strave.

Zbog upitnih epidemioloških rezultata radikalni lockdown vrlo vjerojatno će se za nekoliko mjeseci klasificirati kao neka vrsta suvremenog cargo culta. No, baš kao što postoje zemlje koje su uz radikalne mjere doživjele epidemiološku noćnu moru, isto tako postoje i zemlje koje su ustrajale u tvrdom lockdownu te su uspjele zadržati relativno nizak broj mrtvih na milijun sve do danas. Najbolji primjeri takvih zemalja su Njemačka i Austrija sa 858, odnosno 957 mrtvih na milijun, što je osjetno niže od švedskih 1280 ili hrvatskih 1361 mrtvih, tj. dosadašnjeg epidemiološkog rezultata zemalja koje su provodile manje strogu epidemiološku politiku.

S obzirom da Njemačka i Austrija imaju umjereni, ali postojani rast smrtnih slučajeva, intrigantno je pitanje hoće li uz radikalni pristup ipak ostati među najuspješnijim europskim nacijama u ključnom kriteriju koji se zapravo svodi na samo jedno - brojenje mrtvih? Zasad se to čini kao velika nepoznanica. Može li lockdown u nekoj varijanti ipak biti puno učinkovitiji od švedskog modela, koji se u osnovi svodi na socijalno distanciranje te zabranu većih okupljanja?

U objema "epidemiološki uzornim" zemljama, Austriji i Njemačkoj, u posljednja 2-3 tjedna osjetno je palo povjerenje javnosti, medija i dijela političara prema lockdownu kao učinkovitom alatu kontrole pandemije. Posebno je zbog radikalnih mjera počelo bujati nezadovoljstvo u Njemačkoj, gdje je više regionalnih lidera........

© Jutarnji List


Get it on Google Play