We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nisu svi američki problemi počeli s Donaldom Trumpom

2 0 0
23.01.2021

Nakon što je u Bijelu kuću napokon stigao novi predsjednik, svijet kao da je odahnuo. Prvi dekreti koje je potpisao Joe Biden odmah su protumačeni kao normalizacija javnih politika Sjedinjenih Država. Potpuno je nesporno da je bivši američki predsjednik Donald Trump napravio golemu štetu slobodnoj trgovini kao generatoru globalnog rasta te je opasnim desnim populizmom toliko polarizirao javnost da je zemlju s dugom demokratskom tradicijom i snažnim institucijama doveo u stanje političke histerije.

Mnogi tvrde da je nakon Trumpa američka nacija podvojena i na rubu građanskog rata. Zvuči kao strašan problem i ključni politički izazov. Međutim, to je samo jedan dio strukturnih lomova u američkom društvu koje će administracija Joea Bidena lijepiti raznim priručnim političkim, socijalnim i ekonomskim ljepilima, baš kao što domaćice ponekad pokušavaju spojiti komade razbijenog obiteljskog porculana. Koliko je god detrumpizacija nezahvalan posao, to nije jedini teški izazov s kojim će se suočiti nova američka vlast. Nisu svi američki problemi počeli s Trumpom, niti ih je on prouzročio, iako je više tih velikih problema pogoršao. Pogotovo one dugoročne fiskalne.

Što je to, dakle, presudno što čeka Joea Bidena?

Prvo, svi očekuju od Joea Bidena da u prvoj godini mandata zaustavi pandemiju. To je realno očekivanje te nije previše hrabro reći kako će vrlo vjerojatno već u drugoj polovici godine Sjedinjene Države, kao i mnoge druge zemlje, živjeti bez Velikog straha. Podatkovni znanstvenik, Youyang Gu, koji se pokazao jednim od najboljih pandemijskih prognozera, najavio je........

© Jutarnji List


Get it on Google Play