We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Lockdown se u više zemalja pokazao promašenim i u prvom i u drugom valu. Ali, to se prešućuje

2 6 172
14.02.2021

Ključni problem narativa koji se zalaže za lockdown jest u tome što inzistira na tome da su stroge epidemiološke mjere jamstvo sigurnosti, ali za to ne postoje dokazi. Na svjetskoj i europskoj ljestvici zemalja s najvećim brojem smrti na milijun stanovnika previše je zemalja koje su dugo i uporno provodile radikalnu epidemiološku politiku.

Slovenija je zemlja koja je rano u drugom valu uvela vrlo stroge mjere, a upravo bilježe 1763 mrtva na milijun ili 550 više mrtvih nego Švedska, koja je strogost u osnovi svela na preporuke socijalnog distanciranja i ograničavanja velikih okupljanja; nisu nosili maske ni zatvarali kafiće i restorane. Lockdown se u više zemalja pokazao promašenim i u prvom i u drugom valu. Zašto se to prešućuje? "Lockdown uspjesi" u drugom su valu donijeli previše mrtvih.

Za slovenski lockdown posebno je poražavajuće da su na 1. listopada imali samo 73 smrtna slučaja na milijun, dok je na isti datum Švedska brojila 583 mrtva na milijun, a situacija se potpuno preokrenula: samo od 1. listopada do danas Slovenija je imala porast od 1683 mrtva na milijun, a Švedska od 632 mrtva na milijun ili 2,6 puta manje.

Nadalje, ako gledamo razdoblje od 1. listopada do danas, čak i one zemlje koje još nemaju veliki broj mrtvih na milijun poput Slovenije, a provodile su tvrde mjere, zapravo u drugom valu također nisu prošle bolje od relativno liberalne Švedske. Njemačka je na 1. listopada imala 113 mrtvih na milijun, a krajem ovog tjedna ih broji 759, što znači da su u drugom valu zabilježili 14 više mrtvih na milijun stanovnika nego Šveđani. Je li to "uspjeh lockdowna"?

Otužno je, primjerice, gledati jako naprednu i bogatu Austriju kako se dugo guši u mjerama primjerenijima za zatvore otvorenog tipa nego za modernu demokratsku državu. Sve što su mogli zatvoriti su zatvorili. Žive dugo pod čizmom epidemiološkog totalitarizma. Tek ovog tjedna otvorili su velike trgovine. Kurz može reći kako s krajem ovog tjedna broje "samo" 903 mrtva na milijun građana Austrije, ali to........

© Jutarnji List


Get it on Google Play