We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kako su epidemiološki radikali prevladali u Stožeru: Što je sljedeće, propusnice za izlazak iz kuće?

5 2 21
20.12.2020

Hrvatska Vlada odlučila je ponovo zabraniti putovanja, što je znak da je u hrvatskom Znanstvenom savjetu prevladao pogled epidemioloških radikala koji su kroz agresivne medijske istupe preuzeli kontrolu nad Republikom Hrvatskom. Jasno je, naime, da je epidemiološka politika tijekom pandemije oruđe upravljanja zemljom. Stoga se čini da trenutačno na vlasti nije HDZ s tankom saborskom većinom, nego grupa znanstvenika koja je u prvom valu pandemije uvela zemlju u najradikalniji lockdown u Europi. Vlada je kleknula pred panikom skupine koja je mjesecima kritizirala, ali nije ništa konkretno predlagala osim strože, strože i strože.

Epidemiološki radikalizam u izvanrednim situacijama nije sam po sebi loš ako je dobro argumentiran i provođen. Prakticira ga veći dio Europe. Znači li to da trebamo biti povodljivi? Što ako se epidemiološki radikalizam značajnim dijelom bazira na pretpostavkama i vjerovanjima, a ne na konkretnim podacima? Kako, recimo, objasniti to što cijeli niz europskih zemalja, koji je i u prvom i u drugom valu pandemije imao vrlo stroge mjere, ima vrlo loše pozicije na horor ljestvici broja smrti na milijun stanovnika? Jesu li ljudi doista ti koji su loši, a mjere dobre, ili lockdown nije učinkovit koliko nas uvjeravaju da jest?

Mjere bi trebale biti odmjerene ovisno o epidemiološkom trenutku te imati jasan cilj. Ključ je zaštititi starije i rizične skupine jer oni čine 95 posto smrti, ali mjere pretežno ciljaju opću populaciju. Kako će zabrana putovanja štititi starije građane koji se ionako ne mogu izolirati jer dijele kućanstvo s mlađima? Misle li vlasti da građani nisu dovoljno inteligentni da shvate poruku kako bi trebali izbjeći blagdanska druženja sa starijim članovima obitelji ili rizičnima? Zašto zabraniti putovanja, a ostaviti hotele otvorenima? Misle li u Znanstvenom savjetu da velik broj onih koji žele pobjeći iz grada neće to učiniti već ovaj vikend?

S druge strane, zašto je pobogu epidemiološki loše gradske obitelji pustiti u usamljene obiteljske kuće za odmor? Kakvog smisla ima zaključati Grad Zagreb i Zagrebačku županiju u istu epidemiološku zonu, ako zajedno predstavljaju trećinu hrvatskog stanovništva? I kako to da smo ušli u spiralu zaoštravanja mjera upravo u trenutku kad je iza nas tjedan u kojem bilježimo očigledni trend pada broja slučajeva? Što slijedi? Policijski sat? Zatvaranje šoping-centara? Dozvola izlaska iz kuće svaki treći dan kao što je predlagao Igor Rudan? Za koju godinu čipovi ispod........

© Jutarnji List


Get it on Google Play