We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kako stati kad se krene putem epidemiološkog totalitarizma: Politike lockdowna ne nude dokaze da su učinkovite

2 0 0
16.01.2021

U prošlu subotu bračni bar iz kanadske provincije Quebec učinio je isto što i svako večer: izašli su u šetnju. No, ovaj put je žena učinila nešto vrlo neobično. Mužu je stavila povodac, kao da je pas, a ne čovjek. Takav tretman supruga nije izazvan nekim psihološkim sado-mazo poremećajem nego prkosnom željom da prošetaju. Naime, dva dana prije tog čudnog događaja, stanovnicima Quebeca nametnut je policijski sat.

Svima je zabranjen izlazak nakon 20 sati osim vlasnicima pasa koji svoje ljubimce ipak mogu izvesti te kružiti oko kuće, ali ne i udaljavati se više od kilometra. Glasnogovornik grada Sherbrooke, udaljenog oko 150 kilometara od Montreala, rekao je novinarima da su policajci ostali šokirani kad su vidjeli da gospođa vodi muža na povodcu. Iako je policajcima pristojno objasnila da su otkrili "rupu" u epidemiološkim regulama te stoga suprug glumi kućnog ljubimca, policajci su i ženi i "kućnom ljubimcu" naplatili kaznu po 1500 dolara.

Je li doista veliko iznenađenje to što je supruga mužu stavila povodac da bi smjeli izaći iz kuće ili to što su kanadske totalitarno-epidemiološke mjere zabranile ljudima boravak na otvorenome iako nije jasno kako će dvoje ljudi koji navečer šetaju potaknuti širenje zaraze? Jasno je da se policijski sat uvodi da bi se građani spriječili u druženju, ali moramo se početi pitati je li ipak stiglo vrijeme da političari koji donose odluke prestanu u potpunosti podcjenjivati ljudsku inteligenciju i karakter? Smatraju li političari da je preveliki broj građana priglup ili zločest te im se treba zabraniti izlazak iz stanova ili kuća kako bi ih se spriječilo u epidemiološki neodgovornom druženju po kućama? Odgovor na ovo pitanje očito je otužno potvrdan.

Iako u Hrvatskoj nije uveden policijski sat, ovo pitanje vrlo je važno i za nas "neodgovorne Balkance" jer se sve jasnije pokazuje kako se uvođenjem strogih mjera ulazi u političko-epidemiološku klopku; kad jednom krenete s radikalnim epidemiološkim mjerama, lako ih je pojačavati, ali jako teško ukidati. Kad jednom zaigrate na kartu velikog javnog straha, onda postaje logično održavati taj strah na životu, čak i ako pri tome ugledate eksploziju zaraze nalik atomskoj gljivi.

Problem je s politikama lockdowna u tome što ne nude dokaze da su učinkovite. Brojne su zemlje s vrlo strogim epidemiološkim mjerama među prvih 20 na svijetu po broju umrlih na milijun stanovnika. Posebno je to očito u EU. Što su Belgija,........

© Jutarnji List


Get it on Google Play