We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Je li bogohulno pitati što se dogodilo u Srbiji koja je ostala na ispod 400 mrtvih na milijun?

2 5 56
10.01.2021

Ova kolumna promemorija je liberalnih vrijednosti. Svojevrsni vapaj. Sloboda se počela previše često krivo tumačiti. Previše je onih koji na nju gledaju samo iz svojeg kuta, bez ikakva truda oko cjelovite slike. Iza liberalnih vrijednosti ne stoji ono što predstavljaju mladi "progresivni" glasači skloni popularnom površnom ljevičarenju, ni neoliberalni dogmati opčinjeni zgrtanjem profita. Sloboda je puno suptilnija, slojevitija i mudrija, a uzimamo je zdravo za gotovo.

Tjedan iza nas ponudio nam je nove upečatljive dokaze kako na stvari ne smijemo gledati samo iz jednog kuta. Puno toga je relativno, pogotovo kad je u pitanju procjena uzroka stvarne opasnosti. Jedan je primjer religija strogih epidemioloških mjera koja ne nudi dokaze spašavanja života, ali je podjednako gorljiva kao i početkom godine kad je u pitanju ograničavanje građanskih i poduzetničkih sloboda. Drugi je primjer opčinjenost antipatičnošću Trumpovih pristaša, iako demokracija u svijetu ima puno ozbiljnijih briga.

Prvi primjer:

Svjedočimo kolapsu pandemije u Hrvatskoj, a hrvatska Vlada odlučila se za produžavanje svih epidemioloških mjera. Dokaz je to kako se pod pritiskom grupe agresivnih epidemioloških radikala i naš Stožer svrstao među one vlasti koje, bez obzira na podatke o učinkovitosti pojedinih mjera, rješenje počinju tražiti u zaključavanju društva i ekonomije. Problem tog pristupa jest što on ograničava slobode, a ne nudi izlaz. Zemlje koje jednom krenu smjerom lockdowna, punog ili djelomičnog, ulaze u spiralu iz koje više ne mogu vidjeti put prema normalizaciji. Svako otvaranje automatski se proglašava pogreškom. Ako stroge mjere ne daju rezultat, onda se govori da ljudi nisu bili dovoljno dobri te se traži još teže zabrane.

Prikrivena je to psihološka zamka u kojoj se na mjere gleda kao na svemogućeg svevišnjeg; vjeruje se da su učinkovite, premda ne postoje dokazi kako su oštre mjere učinkovito zaustavile rast broja smrti. Upravo suprotno: cijeli niz zemlja u Europi dokaz je kako dugi, radikalni i uporni lockdown može rezultirati vrlo visokim brojem smrti na milijun stanovnika, a da pandemija još nije završena. Belgija i Slovenija dugo su pod ključem, a najgore su po broju smrti na milijun u Europi. Belgija s jučerašnjim danom ima ekstremnih 1716 smrti na milijun, Slovenija 1417. Lockdown se nije isplatio ni Italiji, Češkoj, Britaniji, Španjolskoj... Svi oni imaju više od 1100 mrtvih na........

© Jutarnji List


Get it on Google Play