We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hrvatska je, očekivano, napravila isto što i ostatak Europe. Nažalost, jedna stvar je zaboravljena

3 0 20
29.11.2020

Epidemiološke mjere koje je u četvrtak objavio premijer Andrej Plenković bile su u potpunosti očekivane. S obzirom na to da je dnevni broj zaraženih tijekom prošlog tjedna probio psihološku granicu od 4000, uz više od 50 smrti dnevno, potpuno je besmisleno raspravljati o tome jesu li strože mjere bile potrebne ili nisu. Neke od ovih mjera mogli su donijeti i ranije, neke nove mjere možda su mogle biti strože, a pogotovo dosljednije.

Nekih nije trebalo biti. Nema ništa posebno u tome što je sada učinila Vlada u odnosu na cijeli niz europskih zemalja, osim što su u naprednijim zapadnim demokracijama pri proglašenju ovih parcijalnih lockdownova odmah rekli poduzetnicima kako će ih točno obeštetiti te što će činiti kako bi ublažili recesiju. Originalni smo ispali samo po tome što je taj financijski aspekt priče u Lijepoj našoj izostao. Vlada je, na užas poduzetnika, onako dječje iskreno priznala kako tek trebaju smisliti što će te nas je ostavila u situaciji da možemo analizirati samo novo epidemiološko državništvo.

Ako znamo da se SARS-CoV-2 širi preko tzv. superširitelja, onda je logično zaključiti kako se broj osoba na javnim i privatnim okupljanjima bilo koje vrste trebalo limitirati puno ranije. Noćni klubovi kao mjesta gdje se pretjerano konzumira alkohol (što trenutačno urušava imunitet), a ljudi jedni drugima podvikuju na uho kako bi se čuli, idealna su mjesta za širenje zaraze te možda nisu trebali biti otvoreni čak ni tijekom ljeta. O velikim svadbama također se niti nije trebalo puno raspravljati. No, Vladi se mora priznati kako im nije bilo lako jer su bili pod žestokim kontinuiranim pritiskom dvije male, ali vrlo agresivne skupine u društvu: bijesnih epidemioloških zastrašivača i apsolutnih ignoranata. Teška pozicija.

Baš zbog toga Vladinoj epidemiološkoj politici nema se što suštinski prigovoriti, osim manjih pogrešaka koje u konačnici ipak puno kumulativno mogu jako utjecati na pad ili rast povjerenja, a što bi moglo biti presudno, i epidemiološki i ekonomski.

Onima koji tvrde da su sve ovo što sada gledamo sa širenjem pandemije unaprijed znali, može se samo ponoviti kako svatko tko polaže pravo na punu istinu o novom koronavirusu nije baš najpametniji. Nisu mogli znati, niti predvidjeti. O virusu SARS-CoV-2 više je ključnih pitanja još uvijek otvoreno. Učinkovitost lockdowna nije dokazana, iako njegovi pobornici i protivnici........

© Jutarnji List


Get it on Google Play