We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hoće li se Nijemcima i drugima koji su se odlučili za lockdown isplatiti strategija čekanja na cjepivo?

3 0 6
13.12.2020

Iza nas je jako težak epidemiološki tjedan. Počnimo stoga od onoga što je u Hrvatskoj zvučalo dobro.

Čini se da je zaraza u Hrvatskoj u pojedinim regijama počela usporavati. Međimurski župan Posavec usudio se javno primijetiti da je u njegovoj županiji broj novih slučajeva manji i po sedmodnevnoj incidenciji i po dnevnim podacima, s time da oni jedini ukupnom broju potvrđenih pribrajaju i pozitivne na antigenskim testovima, kao i one koji su dijagnosticirani samo na temelju simptoma. Župan jedne druge sjeverne županije gdje se, izgleda, epidemiološka situacija također počela popravljati, to ne želi ni spomenuti. Riječ je o Radimiru Čačiću i Varaždinskoj županiji, gdje je vidljiv trend pada broja hospitalizacija, što je najvažniji podatak. On govori više nego što nam govore dnevni podaci o broju slučajeva.

Ti dnevni podaci o slučajevima su "prljavi" iz više razloga. Jedan od ključnih problema pri procjeni trenda jest broj testiranja. Hrvatska je od 1. listopada da danas jako povećala broj testiranja. Na 1. listopada radili smo 1,16 testova na tisuću stanovnika, a bogata Njemačka radila je puno više - 1,93 testova na tisuću stanovnika, ili 40-ak posto više. No, od 27. studenoga Hrvatska počinje testirati više nego Njemačka. Posebno veliki skok u broju testiranja zabilježili smo upravo u tjednu iza nas, kad smo došli do toga da radimo 2,42 testa na tisuću stanovnika, što je više nego dvostruko više nego početkom listopada. Nema se tome što puno prigovoriti jer imamo visoki postotak zaraženih među testiranima, ali ako u jednom tjednu značajno podignemo broj testiranja, zamutit ćemo sliku stvarnog trenda rasta/pada slučajeva. Možemo li uz viši broj testova ipak govoriti o tome da smo dosegli plafon te bi nakon sjevernih županija brzo trebali očekivati pad u drugim sredinama?

Ono što je obilježilo Hrvatsku u prošlom tjednu jest žestoki sukob dviju grupa znanstvenika u Vladinu epidemiološkom savjetu, poluformalnom tijelu koje nema svog predsjednika nego funkcionira kao neka vrsta debatnog kluba koji služi Vladi i epidemiološkom Stožeru za lakšu orijentaciju pri donošenju odluka. Savjet nema direktni, službeni utjecaj na Vladu i Stožer nego samo savjetodavni, ali na znanstveni obračun ipak moramo gledati kao na ključni političko-ekonomski događaj ne samo u prošlom tjednu, nego i u mjesecima koji dolaze. Naime, potpuno je jasno da su epidemiološke odluke upravo te koje trenutačno upravljaju državom; predodređuju ostale ekonomske, političke........

© Jutarnji List


Get it on Google Play