We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Cjepiva nisu instant-rješenje, lockdown će trajati predugo

4 0 2
31.01.2021

Nakon što je u tjednu iza nas zabilježen 86-postotni pad broja potvrđenih slučajeva infekcije SARS-CoV-2 u Hrvatskoj u odnosu na njihov vrhunac sredinom prosinca, simbolično ublažavanje epidemioloških mjera u Hrvatskoj, koje nam je priopćeno u četvrtak, mala je pobjeda zdravog razuma. Ne treba previše kritizirati Vladu zato što nije bila hrabrija. Previše bi stršila. U Europi upravo bukti politička histerija uzrokovana novim valom panike donositelja odluka. Uzrok panike nije nekakvi novi eksponencijalni rast broja slučajeva. U stvarnom životu on se, uostalom, nije dogodio nigdje. Problem je složenije prirode: dobra cjepiva nisu instant-rješenje, lockdown će trajati predugo.

Tijekom drugog vala pandemije većina zemalja ponovo se odlučila za neku vrstu lockdowna, iako su se njihovi lideri tijekom ljeta zaklinjali da je prvi lockdown bio greška s teškim posljedicama. Inicijalna ideja novih lockdowna bila je zaključati se na kraće razdoblje te u nekoliko tjedana osigurati novi pad broja slučajeva. No, donositelji odluka zaboravili su da tek ulaze u zimu te su podcijenili pitanje sezonalnosti koronavirusa. Kao grupa vjernika koja obožava neko božanstvo, neki od najmoćnijih ljudi Europe opet su zazivali vrhunaravno biće epidemiologije (svemogući lockdown), kao plemena koja pjevaju za kišu.

Međutim, taj sveti lockdown ih je ponovo iznevjerio kad je u pitanju broj smrti na milijun stanovnika te se strategija blokiranja javnog života ciljana eliminaciji virusa odjednom pretvorila u "sigurnu" taktiku odugovlačenja do dolaska cjepiva. Političarima je postalo jasno da će čekanje biti dugo, predugo i preteško, ali su ipak sve karte bacili na cjepivo, umjesto da su preispitali lockdown.

Vijesti o tome da regulatorna tijela počinju odobravati javnu upotrebu cjepiva za SARS-CoV-2 pretvorile su male bočice s "čudotvornom" supstancom u neku vrstu Svetog grala. Nažalost, i političari i financijska tržišta tek su tijekom ovog tjedna shvatili kako su za dio zemalja očekivanja od cjepiva ipak nerealna. Ne toliko nerealna kao religijski zanos lockdowna, ali ipak neobjektivna. Cjepiva jesu veličanstvena pobjeda suvremene znanosti, ali nisu nekakve čarobne vodice, kakvima ih doživljava previše političara.

Tek što su krenuli nacionalni programi cijepljenja, proizvođači mRNA cjepiva počeli su najavljivati smanjenje isporuka. Iako je od početka bilo jasno da će isporuka golemih količina cjepiva biti proizvodna i logistička noćna mora, kreirani su planovi........

© Jutarnji List


Get it on Google Play