We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Broj osoba teško narušenog zdravlja i mrtvih zato što nisu mogli dobiti terapiju zbrajat će se godinama

3 1 37
07.02.2021

Tijekom pandemije covida-19 postalo je zanimljivo kako se koriste znanstveni argumenti za obranu javnih politika kako se kome sviđa. Isti "znanstveni dokazi" mogu se koristiti na dva potpuna različita načina kako bi se potkrijepile teze koje se nalaze na suprotnim polovima oprečnih logika.

Mnogi gorljivi pobornici tvrdog lockdowna vole isticati primjere Bergama i Manausa, gdje je umrlo puno ljudi od zaraze, kako bi pokazali gdje nas može odvesti epidemiološko opuštanje. Pustimo sad na stranu to što propagatori radikalnih mjera sada prešućuju Bergamo jer su tamo stali i slučajevi i smrti, te se osvrnimo na logiku koja kroz pomor u Manausu zaziva produživanje lockdowna po svaku cijenu.

Logika zastrašivača kad je Manaus u pitanju zvuči ispravno: ta je sredina još u prvom dijelu godine dosegnula okuženost od ogromnih 76 posto. Ipak, niti tako visoki udio zaraženih nije osigurao imunitet krda jer je očigledno da u tom brazilskom gradu ponovo jako rastu i slučajevi i smrti.

Mnogi, čak i protivnici lockdowna, zaboravljaju kako je radna verzija znanstvenog rada koji je dokazivao 76-postotnu okuženost Manausa u rujnu žestoko napadnuta od dijela medicinske i znanstvene zajednice upravo zato što je u tom trenutku tih velikih 76 posto značilo da je Manaus dosegnuo hipotetski imunitet krda. U tom trenutku su slučajevi i smrti u Manusu stali, što nije odgovarala narativu epidemioloških radikala. Osporavali su 76 posto. Pobornici lockdowna bojali su se da će slučaj Manaus dokazati kako ipak postoji imunitet krda jer, prema njihovim vjerovanjima, bolje je plašiti građane kako se imunitet krda kod zaraze covida-19 uopće ne može postići. Nakon što su slučajevi u Manausu ponovo počeli rasti, pobornici lockdowna sa zadovoljstvom su prigrlili dokaz kako niti okuženost od 76 posto nije jamstvo sigurnosti. No, u toj logici zaboravljaju kako nije poanta epidemiologije zastrašivati nego utvrditi kako smanjiti broj smrti. A to ne možete, ako zaključke izvodite temeljem grešaka.

Problem je, naime, sa 76-postotnom okuženošću u Manausu što je ona konstruirana temeljem podataka o udjelu pozitivnih na testiranjima na antitijela među donatorima krvi. Davatelji krvi u Manausu su u ožujku imali prema antitijelima okuženost od 5 posto, a taj udio je u travnju narastao na 40 posto. Nakon što su te podatke prilagodili za dob, spol, osjetljivost testova te procijenjeni pad antitijela tijekom vremena,........

© Jutarnji List


Get it on Google Play