We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

PIŠE ANTE TOMIĆ Strašno je bilo to vrijeme. Nisi smio reći da si hrvatski branitelj

3 9 0
13.10.2019

Poznanik je nedavno kazao ženi da je gej i iselio iz kuće. Ona možda još sjedi tamo, za kuhinjskim stolom, razrogačenih očiju i poluotvorenih usta se pitajući kako se mogla tako prevariti s muškarcem? Dijete je, zaboga, imala s njim. Od srednje škole su zajedno. Istina, on je katkad stavljao njezino ljubičasto sjenilo na kapke i obožavao je imitirati Doris Dragović, a ni seks im nije bio osobit, možda jednom u pet godina, ali - gej? Helou?

Mnogo je takvih oko nas. Jedna je nesretnica mislila da sve zna o svome mužu dok joj on nije otkrio da je homoseksualac, a drugoj se njezin, poslije više od dva desetljeća braka, autao kao hrvatski branitelj. Čitali ste možda u novinama, Hrvatska je u posljednjih nekoliko mjeseci dobila gotovo tisuću i sto novih branitelja. Sasvim precizno, 1097. Dvadeset pet godina nakon završetka rata njihov broj još polako, ali neumitno raste. Pedesetogodišnjaci i šezdesetogodišnjaci, ljudi pred penzijom, za koje ni njihovi najbliži možda nisu znali da su jednom u mladosti nesebično ginuli za voljenu domovinu, dandanas bojažljivo izlaze iz ormara u kojemu su se skrivali zbog društvenog pritiska, straha od osude, zbog zebnje da će im se smijati ljudi. Znate i sami kakvo je strašno vrijeme bilo. Morao si tajiti da si branio Vukovar. Nije se smjelo reći da si hrvatski branitelj.

Bezbrojni su tako patili u tišini. Nismo mogli ni slutiti koliko branitelja krišom guta suze, crnoj se zemlji ne usuđuje........

© Jutarnji List