We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hrvati postaju manjina u BiH? Europa razmišlja o ukidanju načela konstitutivnosti

2 7 96
27.02.2021

Kad će vam dosaditi ova nacionalistička retorika podjele? SAD očekuje da se počne djelovati iznad stranačkih linija kako bi Bosna počela funkcionirati kao normalna država”. Ovo su riječi Joea Bidena, tada potpredsjednika, a sada predsjednika SAD-a. Izrečene gotovo pa davne 2009. godine u parlamentu BiH, a mogle bi bez imalo problema biti rečene i danas. I ne treba dvojiti da u Bijeloj kući imaju taj citat na stolu.

Ranko Mavrak, dobro upućeni dopisnik Hine iz Sarajeva, donosi priču s naslovom: "HDZ i SDA pokušat će dogovoriti izmjene izbornog zakona BiH do kraja travnja". Gdje je naglasak na "pokušat će". Jer, evo još dva citata: "Cilj je da konstitutivni narodi mogu birati svoje legitimne predstavnike", kazao je Čović (Dragan, predsjednik HDZ BiH) dodajući kako je uvjeren da se to može i bez izmjena ustava. Izetbegović (Bakir, predsjednik primarno bošnjačke SDA) odmah je upozorio da ne vidi da se izborni zakon može izmijeniti bez promjene ustava. Pa tako ono "pokušat će" više djeluje kao sanak pusti.

"Posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je kako nova američka administracija očekuje od političara u BiH da pokažu odgovornost i spremnost za provedbu reformi, jer to nitko ne može učiniti........

© Jutarnji List


Get it on Google Play