Scrollytelling nedir? Derinlemesine gazetecilikte “akar anlatım”

Ekranı kaydırmak (scroll) ve hikâye anlatımı (telling) sözlerinin birleşimiyle oluşturulan “scrollytelling” kavramı; New York Times’ın 2012’de yayımladığı, Washington eyaletindeki bir çığ felâketini anlatan ve Pulitzer Ödülü kazanan “Snow Fall” başlıklı haberinden beri dünya medya literatüründe yer alıyor.

“Scrollytelling” odaklı bir gazetecilik platformu olarak geçen yıl Scrolli’yi kuran Ilgaz Fakıoğlu, derinlemesine haber anlatımının ne işe yaradığını ve ipuçlarını Journo okurları için yazdı. Fakıoğlu, “akar anlatım” formatındaki içeriklerin ölçümlerinden yola çıkarak hangi tekniklerden daha iyi sonuç aldıklarını da paylaştı.

Günümüzde hızla değişen medya ortamı, habercilikte derinlik ihtiyacını daha fazla ortaya çıkardı. Özellikle son dakika haber akışının yapay zekâlı haber derleme araçları (news aggregator) tarafından ele alınması, gazetecilikte stratejik iş yönetiminin ve istihdamının daha katma değerli üretim süreçlerine yönlendirilmesini sağladı.

2014’ten itibaren öne çıkan ve ödeme duvarı stratejilerinin önemli bir parçası hâline gelen uzun (longform) ve akar anlatım (scrollytelling), derinlemesine gazetecilik trendinin merkezinde yer alıyor.

Bu formatlar, artık sadece Amerikan medyasının büyük oyuncularında görünür olmayan; COVID-19 salgını sonrasında birçok butik medya kuruluşuna kadar yayılan bir anlayışı da bize gösteriyor. Bu popülerliğin arkasında ise kürasyon tekniklerinin gelişmesi, derinlikli haber ihtiyacı ve kaliteli sayfa trafiğine odaklanan stratejiler yatıyor.

Habercilikte derinlik ihtiyacı ve “scrollytelling” modeli

Yeni nesil hikâye anlatıcılığıyla birleşen scrollytelling; metin, görsel ve medya bileşenlerini akıcı bir şekilde bir araya getirerek okuyucuların uzun formatlı haberlere daha kolay bağlanmasını sağlıyor. Bu teknikte, okuyucunun sayfa boyunca kaydırma yaparken metinler ve görseller dinamik olarak değişiyor, böylece kullanıcı haberin........

© Journo