We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Is de storm weer gaan liggen in Iran?

3 1 0
21.01.2020

Iran heeft drie turbulente weken achter de rug. Het begon op 3 januari met de liquidatie van Iraans meest gevierde en gevreesde generaal Qassem Soleimani. Voor heel even leek het dat het Iraanse regime daaruit een maximaal voordeel kon putten. De spectaculaire berichtgeving over de dood van de generaal kwam de Iraanse leiders namelijk goed van pas. Niet lang daarvoor had de legitimiteit van het regime een dieptepunt bereikt.

In november gingen Iraniërs in vele grote en kleine steden de straat op, om te protesteren tegen de brandstofprijzen die van de ene op de andere dag vijftig procent omhoog waren gegaan. Veel demonstranten behoorden tot de armere burgers. Economisch ging het al heel slecht met hen. De economie van Iran, geteisterd door alsmaar toenemende corruptie van de staat en kapotgeslagen door harde sancties van Trump, maakt vooral de allerarmsten zwak en ziek. Zij zijn het meest afhankelijk van overheidsbeleid, de subsidies en de steun. Vandaar hun woede-uitbarsting over de niet vooraf aangekondigde verhoging van de brandstofprijs.

Het regime ging in oorlogsstand. Internet werd een aantal dagen uit de lucht gehaald. De beelden die toch de wereld overgingen, lieten zien dat de oproerpolitie en Revolutionaire Garde genadeloos toesloegen. Demonstranten werden omsingeld en beschoten. Pas in derde week van december werd de omvang duidelijk van de oorlogsvoering van het regime tegen de eigen burgers.

Vooral het bericht van persbureau Reuters op 23 december 2019 dat via satelliet-tv en internet ook Iraniërs bereikte, sloeg in als een bom. Reuters schatte het aantal doden op 1500 en haalde anonieme bronnen aan binnen het regime die beweerden dat het bevel om het vuur op demonstranten te openen direct van de hoogste leider Ayatollah Khamenei afkomstig was. Een golf van afschuw en verontwaardiging ging door de samenleving. En niet alleen onderhuids.

Veel artiesten, intellectuelen, journalisten en beroemde filmregisseurs veroordeelden de misdaden publiekelijk. De belangrijkste leider van de op democratisering gerichte opstand van 2009, beter bekend als de Groene Beweging, Mousavi (ooit premier van Iran in de jaren van oorlog met Irak, een adept van Ayatollah Khomeini en behorend tot de elite van het regime toen) kwam met een snoeiharde veroordeling van de hoogste leider. Mousavi, die huisarrest heeft, vergeleek de roekeloosheid van Ayatollah Khamenei met de laatste sjah die demonstranten in de straten van Teheran liet neerschieten in het najaar van 1978, aan de vooravond van de revolutie. Historisch wordt dat gezien als het begin van het einde van Pahlavi-dynastie.

De dood van Soleimani op bevel van president Trump kwam als geroepen voor Ayatollah Khamenei. Het trotse volk van Iran is altijd gevoelig gebleken voor een patriottistisch elan en heeft zich heeft altijd gekeerd tegen buitenlandse inmenging. De........

© Joop