Oud-Vakbondsbestuurder FNV
Vandaag komen de adviseurs Hans Wijers en Frans Blom van Denkwerk met adviezen over de toekomst van Tata Steel Nederland. De minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, heeft hen in oktober van het vorig jaar gevraagd om alternatieve opties voor de toekomst van Tata Steel te schetsen.
De minister wil zo een zorgvuldige afweging kunnen maken in het kader van de zogenaamde maatwerkafspraken met Tata Steel. Alle ogen zullen gericht zijn op dit adviesrapport. Het gaat om het bedrijf die als grootste CO2 uitstoter in Nederland te boek staat en al 106 jaar zijn stempel op de regio drukt, in goede en slechte tijden. Maar ook de grootste vergroener van Nederland kan worden.
Groen Staal en de Kooks- Gasfabriek II
In september 2021 besloot Tata Steel met het moederbedrijf definitief voor de waterstofroute na het eerder gerepresenteerde plan Groen Staal van de FNV. In een rapport van internationaal strategisch adviesbureau Ronald Berger bleek dat de waterstofroute technisch haalbaar zou zijn. In juli 2022 werden er tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (en milieu), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Provincie Noord Holland, Tata Steel Nederland en Tata Steel India uitgangspunten voor de vergroening geformuleerd. In de zogenaamde Expression of Principles gaat het over de grote opgave op het gebied van C02-reductie alsmede over de impact op de leefomgeving. Vanaf die tijd - in ieder geval - is de overheid in gesprek met Tata Steel over het verduurzamingstraject en de daarbij mogelijke overheidsondersteuning.
In de tekst werd ook opgenomen dat Tata Steel Nederland onderzoek gaat doen naar het verder verbeteren van........