Hoofdredacteur Duurzaamnieuws.nl
Veel mensen zien duurzaamheid als de enige ontsnapping aan de duikvlucht die de samenleving momenteel doormaakt. Veel anderen juist niet. Binnen de bubbels lijkt het alsof bijna iedereen het met elkaar eens is. Vooral in de groene bubbel lijkt de roze bril te overheersen, getuige recente publicaties die ons voorhouden dat het best goed komt als we maar positief blijven. Een radicaal realistisch perspectief laat een heel ander toekomstbeeld zien.
Drie belangrijke factoren die samen de toekomst bepalen zijn de politiek, de economie en het klimaat. Politiek was er altijd al, in vroege tijden vooral in de vorm van de heersende machtselites. Na de Verlichting en de industriƫle revolutie werd de economische elite een aparte, sturende machtsfactor. En sinds een paar decennia onderkennen we dat het klimaat een nieuwe, mogelijk dominante factor is die onze toekomst gaat bepalen. In een heel simpel model wordt onze toekomst bepaald door de verhoudingen tussen deze drie factoren. En alle drie maken ze momenteel fundamentele veranderingen door.
Politieke macht
De wereldpolitiek was de hele geschiedenis door een arena waarin machten het met elkaar aan de stok hadden. Maar na de Tweede Wereldoorlog waanden we ons in een wereld die alleen nog de goede kant uit kon, die van vrede en democratie. Vooral Europa beleefde een unieke periode in die veilige toestand. Op 24 februari 2022 kwam een definitief einde aan die vrede. En misschien was het uitbreken van de pandemie het moment waarop het einde van de democratie begon. Of 6 januari 2021. Het verval is nu in elk geval duidelijk zichtbaar.
Economisch verval
De economie is vervallen van een systeem dat een........