Filosoof
In hun boek “An Introduction to Logic and Scientific Method” zegen Cohen en Nagel dat “elk argument ondermijnd kan worden door het verzinnen van een ongunstige psychogenetische verklaring over hoe of waarom iemand een bepaald standpunt heeft ingenomen.” Maarten Boudry maakt zich in een artikel op EWmagazine schuldig aan deze drogreden door te stellen dat de omschrijving van Israëli's als “kolonisatoren” voortkomt uit Jodenhaat.
Mijn professor mensenrechten aan de Universiteit van Utrecht, de gerespecteerde jurist Gentian Zyberi, heeft een artikel geschreven over de behandeling van het zelfbeschikkingsrecht door het Internationaal Gerechtshof. Hij stelt: “De Palestijnse kwestie kan worden beschouwd als een onderbroken proces van dekolonisatie, waarbij het gewapende conflict en de bezetting door Israël, evenals de daaropvolgende gebeurtenissen, het recht op zelfbeschikking van het Palestijnse volk hebben geschonden.” Hiermee vat hij samen hoe het Internationaal Gerechtshof in 2004 de situatie in de bezette Palestijnse gebieden beoordeelde, de juridische visie van de 15 vooraanstaande rechters van het hof weerspiegelend. Onder hen waren twee Joodse rechters: Rosalyn Higgins en Thomas Buergenthal, die opgroeide in het Joodse getto in Kielce, Polen, en later in de concentratiekampen Auschwitz en Sachsenhausen.
Dekolonisatierecht
Het dekolonisatierecht bepaalt dat alle koloniën het recht op zelfbeschikking hebben. Dit recht is beperkt tot gebieden die als koloniaal werden beschouwd aan het einde van WOI:
· Westerse overzeese kolonies
· Ottomaanse en Duitse kolonies bezet door de overwinnaars van WOI
De volkeren in deze gebieden hebben het recht op een eigen onafhankelijke staat. Het volkenrecht verplicht staten om deze gebieden te dekoloniseren.
Het dekolonisatierecht geldt niet voor:
· Onafhankelijke staten geworden gebieden (VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Israël etc.)
· Gebieden die hun grenzen voor 1900 veroverden........