Het propagandistisch gebruik van de term genocide verhult hoe wreed de oorlog is

Socioloog

Dit wordt een artikel met een gruwelijk slot. Bereid u maar voor.

Wetenschappelijke controverse over het toepassen van het begrip 'genocide'
Professor Shaw hield donderdag 17 oktober 2024 de jaarlijkse HGS lezing (HGS=Holocaust en Genocide Studies) op uitnodiging van het NIOD. Zijn interessante lezing had als titel Ïn Defence of the concept of Genocide.
Vanaf het moment dat Raphaël Lemkin in 1944 het begrip “genocide” ontwikkelde, discussiëren wetenschappers en internationale politici over welke gruwelijke oorlogstaferelen al dan niet als genocide moeten worden beschouwd. Deze discussie is ook vandaag actueel. Vandaar dat Martin Shaw als autoriteit op het gebied van genocide de HGS-lezing hield.

Martin Shaw zette duidelijk uiteen wat de sterkte en zwakte is van het concept genocide. Het is in de praktijk moeilijk om te bewijzen wat genocide is. Het is niet genoeg, dat burgers massaal worden verwond, gedood of verwijderd. De kern is, dat je bij genocide moet bewijzen, dat er een vooropgezet plan is om de bevolking sociaal en fysiek uit te roeien door middel van het soort militaire handelingen die in de definitie van de UN Genocide Conventie helder zijn omschreven.

Zonder bewijsbaar vernietigingsplan tot volkenmoord ('intent') is er geen genocide
Deze intent moet worden bewezen. Anders is er geen sprake van genocide. Dat is zowel de kracht, als de zwakte van dit waardevolle concept van genocide. Genocides zijn een bepaald type oorlog. Het moeten kunnen bewijzen, dat er een vooropgezet, alles vernietigend “genocidaal’ plan tot vernietiging van de bevolking als zodanig is, heeft alles te maken met het feit, dat de 20e -eeuwse genocideplegers met een afschuwelijke, vernietigende , ontmenselijkende houding van superioriteit en afkeer naar de door hen te doden mensen keken. Dit leidde tot orgiën van planmatig, systematisch, zelfs industrieel opgezette massamoord. Lemkin en anderen zeiden: Dit nooit weer! Dit moet worden bestraft!
Wat in Neurenberg niet lukte, lukte later wel: de UN Genocide conventie werd opgericht.

Genocide beschuldiging als politiek strijdwapen en propagandistisch instrument
Een genocide geldt als de meest misdadige en de verwerpelijkste vorm van oorlogsvoering. De beschuldiging, dat een land genocide pleegt, heeft grote nadelige gevolgen. Zowel voor het land, als potentieel voor de individuele........

© Joop