We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zijn het nou van die gekke vragen van Beukering?

3 7 0
09.06.2019

Rond Toine Beukering, kandidaat van de FvD om voorzitter te worden van de Eerste kamer, is een heel rare rel aan de gang. In De Telegraaf van zaterdag staat een gesprek met deze brigadegeneraal b.d., dat bij de fanclub van Baudet nogal wat ophef veroorzaakt. Dat komt omdat de interviewers, de grote Wouter de Winther himself en Inge Lengton niet alles voor zoete koek slikten wat ze te horen kregen. Ze geven van hun bevreemding prijs als de krijgsman in ruste te zeer uit de bocht liegt. Dat wordt in kringen van extreem-rechts niet gepikt. Zulke dingen verwachten ze niet van hun Telegraaf.

Makke lammetjes
Waar gáát het in hemelsnaam over? De brigade-generaal b.d. zegt op een gegeven ogenblik dit:
“Ik ben een groot fan van Napoleon. Als u bij mij thuis komt, ziet u allemaal Napoleon-beeldjes. Maar een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog? Daar ben ik niet van. Dat is een van de redenen geweest dat ik in dienst ben gegaan. Ik heb als klein jongetje een boekenkast vol gelezen over de Shoah. Ik ben altijd geïntrigeerd geweest hoe dat toch kan. Dat de Joden – zo’n dapper strijdbaar volk – als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werden gejaagd. Dat heeft me altijd gefascineerd. Ik heb nooit het echte antwoord gevonden. Maar een ding voor mij: dat nooit meer. Daarom heb ik 40 jaar een uniform gedragen en ben ik over de hele wereld gereisd.”
Wat bedoelt u met makke lammetjes?
“Nou, er is heel weinig verzet geweest. Verzet door de Joden. Ontsnappingen. Dat soort zaken. Daar zijn allerlei redenen voor, maar het is een triest verhaal dat nooit meer mag gebeuren.”
Het Joodse volk is als makke lammetjes naar de gaskamer gegaan?
„Afgevoerd, hè. Ze zijn niet vrijwillig gegaan.”
Nou ja, ’makke lammetjes’ impliceert toch iets anders?
„Er is weinig verzet geweest, heb ik gezegd.”
Kunt u zich voorstellen dat mensen zich een hoedje schrikken als ze dit lezen in de krant?
„Ik beledig daar niemand mee.”
Nee?
„Nee. En dat wil ik ook absoluut niet. Ik stond hier ook op de keppel-op-dag. Want ik ben daar van. Iemand mag van mij gewoon zijn hoofddoek dragen. Ze mogen ook een keppeltje op. Dat geloof uitdragen, is privé.”
Is dit nou de goeie tactiek om senaatsvoorzitter te worden? Of realiseert u zich niet dat dat wel bijzondere uitspraken zijn?
„Welke........

© Joop