We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Straks gooit Trump in de Perzische Golf zijn eigen glazen in

4 9 0
17.06.2019

De Verenigde Staten zijn bezig met een oude hobby: zelf een aanleiding voor een oorlog scheppen. Slachtoffer is ditmaal Iran, dat ervan beschuldigd wordt met kleefbommen brand te stichten op olietankers in de Perzische Golf. Deze beschuldigingen worden met nadruk door Mike Pompeo geuit en kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi Arabië was er als de kippen bij om zich achter hem te stellen. De Iranezen plegen geweld tegen de koopvaardij. Zij moeten eensgezind stevig op hun plaats gezet worden. Het is een oude truc die al sinds 1898 wordt toegepast, toen het establishment van de Verenigde Staten een lekker oorlogje tegen Spanje nodig had om goede sier te kunnen maken en om net als de Britten en de Fransen tropische koloniën te veroveren.

De meest bekende actie in deze geest was het Tonkin-incident, toen een nooit uitgevoerde aanval op een Amerikaans oorlogsbodempje werd aangegrepen om de oorlog met Vietnam op een veel hogere versnelling te brengen. Nu lijkt dus Iran aan de beurt.

Iran is een regionale macht in het Midden-Oosten met een politiek-religieuze boodschap. Het belijdt officieel de sjiitische variant op de islam, die al vijftien eeuwen lang op voet van oorlog leeft met soennieten die onder de moslims de grote meerderheid vormen. Daarom komt Teheran op voor vervolgde en achtergestelde geestverwanten in door soennieten beheerst gebied. Het manifesteerde zich de laatste tien jaar als grote broer van de Libanese terreurbeweging Hezbollah. Het gaf steun aan de Syrische dictator Assad, die ook een soort sjia aanhangt.

Het was vooral stut en steun voor het Irakese bewind in Bagdad. In Irak........

© Joop