We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Staan we op de drempel van een nieuwe eeuw van verval?

3 8 0
13.05.2019

Elk nadeel heb zijn voordeel, zei Johan Cruyff. Veel grote bedrijven zijn door de crisis van 2008 beschadigd maar hebben tegelijkertijd van de nood een deugd gemaakt door de positie van hun personeel ernstig te verzwakken. Ze vervingen zoveel mogelijk vaste banen door flexwerk. Nog liever besteedden zij het uit aan zogenaamde zelfstandigen zonder personeel. Dat wist bijvoorbeeld Post NL voor elkaar te krijgen. Je koopt zelf een bestelwagen. Je krijgt een wurgcontract om pakjes te bezorgen. Je hebt de nadelen van het vrije ondernemerschap met de nadelen van een flexibele baan.

Dat is de voornaamste reden waarom de winsten al jaren wel stijgen maar de lonen niet. De meest spectaculaire slachtoffers hier van zijn de twintigers. Zij worden door de nieuwe realiteit ernstig gefrustreerd in het waarmaken van hun idealen: een vast inkomen en dan in een eigen inkomen met je partner gelukkig zijn. Ze blijven in plaats daarvan noodgedwongen veel langer bij hun ouders terwijl ze van flexbaantje naar flexbaantje hoppen.

De huidige woningnood – ongeveer net zo erg als in de jaren vlak na de oorlog als je naar de wachttijden voor een sociale huurwoning kijkt – voorkomt dat ze een eigen onderdak kunnen vinden. De huren in de vrije sector zijn onbetaalbaar. Een koopwoning krijgen ze niet want de bank verstrekt geen hypotheek aan mensen zonder vast inkomen. De prijzen daarvan zijn trouwens ook door het plafond geslagen. Eigenlijk kom je als twintiger alleen........

© Joop