We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

PvdA, de zekerheid dat je belazerd wordt

8 30 706
05.03.2019

De ontredderde PvdA heeft een strohalm aangereikt gekregen door merkenstrateeg Marc Oosterhout, mede-oprichter van het reclamebureau N=5. Als ze zich in het versnipperde politieke landschap wil onderscheiden, dan moet dat door de kiezers zekerheid in het vooruitzicht te stellen. Oosterhout weet waar hij het over heeft. Zijn zaak ontwierp onder meer campagnes voor de NS, ABNAMRO, KPN en Telfort. De gevallen miljonair met het goedkope telefoonabonnement komt bijvoorbeeld uit zijn koker en de ‘Groei door’-spotjes van de Leidse Onderwijsinstellingen (LOI).

Sociaaldemocratie
Marc Oosterhout, die ook nog een boek over politieke marketing op zijn naam bracht, analyseerde de PvdA. Hij stelde vast dat die in Nederland de sociaaldemocratie belichaamde. Deze ideologie oefent grote aantrekkingskracht uit op mensen die zekerheid zoeken in het leven. Zij willen geen samenleving waarin alleen het grote geld triomfeert maar een stevige mate van solidariteit. Je moet zelf wat van je leven maken maar bij pech reikt het collectief je de helpende hand. Dat komt tot uiting in een behoorlijk zorgstelsel, sociale voorzieningen bij economische tegenwind en een belastingstelsel waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Niet voor niets is de oude Drees nog steeds een ikoon van de PvdA. Hij geldt als de vader van de AOW. Vandaar, zo........

© Joop