We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Persoonlijk compenseren nazaten van slaven slecht idee

5 2 22
13.04.2019

De studenten van Georgetown University in de Verenigde Staten hebben in een referendum met grote meerderheid besloten om hun eigen collegegeld met 27 dollar per semester te verhogen. Dat geld is bedoeld als herstelbetalingen voor de slavernij. Hoe dat zo? In 1838 maakte deze katholieke universiteit een grote financiële crisis door. Daarop verkochten de paters Jezuïeten een aantal van hun slaven om budgettair het gat te dichten. Nu behoort Georgetown tot de topuniversiteiten in de Verenigde Staten. Het kostje van de afgestudeerden is over het algemeen gekocht.

Fonds
De opbrengst van de collegegeldverhoging moet terecht komen bij de nazaten van de 272 destijds verkochte slaven, die men heeft weten te identificeren. Onder hen is een afgestudeerde van Georgetown zelf, die inmiddels is begonnen aan een loopbaan bij het televisiestation ABC. Over de manier waarop dat zal gebeuren bestaat onduidelijkheid. Sommige studenten hebben gesuggereerd dat er een fonds moet worden gevormd onder leiding van de universiteit en een vertegenwoordiging van de nakomelingen samen. Die doet dan toewijzingen aan instellingen van weldadigheid waar deze nakomelingen steun van zouden kunnen krijgen. De meesten wonen in de staten Louisiana en Maryland, aldus de Washington Post.

Of de collegegelden daadwerkelijk verhoogd worden en met hoeveel is overigens een zaak van het universiteitsbestuur. De studenten van Georgetown konden slechts een raadgevend referendum organiseren. De discussie over........

© Joop