We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Mensen gooien de prijs van medicijnen omhoog, niet bedrijven

5 0 0
09.01.2019

Kankerpatiënten wier leven afhangt van het middel lutetiu-octreotaat, zijn in grote moeilijkheden gekomen. Veel zorgverzekeringen willen de kosten niet meer vergoeden nu de prijs van de ene dag op de andere is verzesvoudigd. Het AD meldt dat voor een dosis die vroeger vierduizend euro kostte, nu 23.000 pietermannen moeten worden neergeteld.

Hiervoor zijn twee personen verantwoordelijk, namelijk Dr. Jörg Reinhardt en Vas Narasinham M.D. Zij hebben er met hun woekerpraktijken voor gezorgd dat een praktisch medicijn onbereikbaar is geworden voor mensen die de dood in de ogen zien.

Parasieten
Waarom zij? Reinhardt zit de Raad van commissarissen voor bij de Zwitserse farmagigant Novartis en Narasinham voert de raad van bestuur aan. Samen bepalen zij het beleid. Samen zijn zij aanspreekbaar op elke zakelijke beslissing die in het bedrijf wordt genomen omdat zij de hoofdlijnen aangeven en de geestelijke atmosfeer bepalen. Je snuift de geur van roofdieren op of nee, van parasieten.

Novartis heeft geen stuiver geïnvesteerd in de ontwikkeling van lutetiu-octreotaat. Dat is een uitvinding van de Nederlandse onderzoeker prof. dr. Eric Krenning, die daarvoor de laboratoria gebruikte van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, zijn werkgever. Het patent kwam terecht in het bedrijf van de professor. Die verkocht zijn onderneming in 2010 aan een Frans conglomeraat dat zeven jaar later werd opgeslokt door Novartis. Daarop volgde de verzesvoudiging van de prijs. Gewoon omdat het kon.

In Nederland heerst zoveel ontstemming dat zelfs minister........

© Joop