We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hoe je de jaarwedde van Matthijs, Eva of Yvon moet bepalen

6 8 0
02.05.2019

Gert-Jan Hox, directeur programma’s bij BNNVARA, vindt de Balkenende-norm in de publieke omroep niet meer van deze tijd. De grote sterren, die soms jaarweddes wisten te bedingen van een half miljoen euro, bevinden zich momenteel op een glijdende schaal naar beneden zodat zij langzaam maar zeker hun bestedingspatroon aan kunnen passen bij de nieuwe realiteit: een maximaal inkomen van 194.000 euro per jaar. Dit plafond werd destijds in het bestuur en bij alle van de overheid afhankelijke organisaties ingevoerd om graaigedrag de pas af te snijden.

Het is – merkwaardig genoeg – aan de rechterkant van het politieke spectrum zeer populair. Zingt men daar altijd het hooglied van de marktconforme betaling, voor de omroep geldt dat niet “want” betaald met belastinggeld. In het eredivisievoetbal worden ook torenhoge honoraria afgesproken met de kampioenen van de grasmat. Daar hebben ze het nooit over de wanstaltige verdiensten van de spelers als zo’n club weer eens met miljoenen belastinggeld – meestal uit de gemeentekas – wordt gered. Maar zodra Matthijs van Nieuwkerk, Yvon Jaspers of Eva Jinek hun sterrenstatus durven te verzilveren, zijn de rapen gaar. “Wie serieus binnen wil lopen, gaat maar naar de commerciële omroep”, zo luidt de kreet dan. “Niet van mijn centen”. Bij de commerciëlen gelden wat de rechtse critici betreft geen restricties. RTL, John de Mol et cetera moeten immers zoals dat altijd fraai heet “hun eigen broek ophouden”.

STER
Hox gebruikt als argument voor zijn stelling het gegeven dat grote publiekstrekkers zoals Boer Zoekt Vrouw of DWDD ook veel inkomsten opleveren. De publieke omroep wordt maar deels uit belastinginkomsten gefinancierd. Reclame-inkomsten leveren........

© Joop