We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Het enge Utopia van Thierry Baudet

4 12 0
20.05.2019

Veel mensen denken dat het Forum voor Democratie een bolwerk is tegen aanvallen op de vrijheid, zoals die worden gedaan door “de elite”, de linkse drammers en vooral de fundamentalistische moslims. Met Thierry voor het behoud van de Gay Pride en dat homo’s weer hand in hand door de stad kunnen lopen. Een beetje dat werk.

De laatste tijd geeft de admiraal van de renaissancevloot echter vlagsignalen af waaruit het tegendeel blijkt. Wie denkt dat de Nederlandse vrijheden, zoals bevochten in de laatste eeuw, bij het FvD in goede handen zijn, kon wel eens van een heel koude kermis thuis komen.

Vlak voor de Europese Verkiezingen geeft Thierry Baudet opnieuw zo’n signaal af. Trots verspreidt hij via twitter de link naar een grote recensie die hij geschreven heeft voor het blad American Affairs over Sérotonine, de nieuwste roman van de Franse schrijver Michel Houellebecq. Hij heeft dat boek met veel plezier gelezen maar is toch een beetje ontevreden. De schrijver trekt niet expliciet of niet expliciet genoeg de politieke en maatschappelijke conclusies waar hij zijn lezers wel naartoe leidt.

Verontrustende passages
Deze recensie bevat verontrustende passages. Althans voor wie de vrijheid en de Nederlandse tradities lief heeft.

In Sérotonine kijkt de hoofdpersoon terug op zijn leven dat hem niet de vervulling gebracht heeft die hij ervan verwachtte: hij vond wel seks en genot maar geen allesverzengende liefde. Hij is ondanks zijn vele relaties altijd ten diepste eenzaam geweest. Hij heeft niets wezenlijks betekend. Hij krijgt de indruk dat alles van waarde om hem heen verkruimelt.

Dat komt omdat de mens zijn gemeenschapsgevoel is verloren. Alles draait om geld en macht. Het liefelijke, de betrokkenheid, de bekommernis om elkaar waaien in een stormwind van individualisme, kapitalisme en nihilisme weg. De hoofdpersoon komt een oude vriend tegen die actie voert voor het behoud van traditionele boerderijen en de bijbehorende waarden die teloor dreigen te gaan vanwege de goedkope concurrentie uit de Derde Wereld. Die vriend maakt wanhopig een eind aan zijn leven. De hoofdpersoon wil dat ook maar op het laatste moment springt hij niet van een hoog gebouw. God houdt hem tegen, althans zo zou je de laatste passages van Sérotonine kunnen interpreteren.

Zo kennen wij Houellebecq weer die in al zijn boeken conservatieve kritiek levert op de leegheid van het eenentwintigste eeuwse leven in de moderne westerse maatschappij. Zijn........

© Joop