We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Het beschavingsoffensief tegen Zwarte Piet

1 4 0
28.05.2019

Apeldoorn ligt op de Veluwe. Daar hadden ze tot in de twintigste eeuw in de dorpen een oude traditie die zonneklaar de heidense oorsprong van het Sinterklaasfeest laat zien. De goede sint is een gekerstende versie van een oude Germaanse god, waarschijnlijk Wodan, die op zijn achtpotig paard Sleipnir langs de hemel trekt om met zijn ene oog door de rookgaten bij de mensen naar binnen te kijken om vast te stellen of zij wel genoeg aan hem offeren. In een zeer grijs verleden maakten christelijke missionarissen van deze god een bisschop. De kinderen brengen nog steeds offers door bij de schoorsteen brood en wortels te plaatsen voor het paard. In ruil worden zij dan door de bisschop/god begunstigd.

Gebrande kurk
In het gevolg van Wodan reisden bovennatuurlijke wezens mee, die veelal werden geassocieerd met vruchtbaarheid. Nu weet U waar de zak en de roe voor staan. In de Veluwse variant is de oppergod naar de aarde afgedaald en met die bovennatuurlijke wezens gecombineerd. De sinterklaas van de Veluwe heeft zijn gezicht met gebrande kurk zwart gemaakt. Hij sleept aan zijn voet een ketting met zich mee. Dat is weer zo’n christelijke verwijzing naar een door de heilige bisschop getemde duivel die je in allerlei delen van Europa in verschillende gedaantes terugvindt. Aan de hoge hoed van de Veluwse sint hangt een belletje. En hij draagt een heksenbezem in plaats van een staf. Deze figuur komt uit een boos sprookje en hij kan maar moeilijk van de vrouwen afblijven.

Dit soort sinterklazen vind je in een wat andere vorm alleen nog maar op de Waddeneilanden, in het bijzonder Ameland maar in de achttiende eeuw nog was deze traditie veel wijder verspreid. Tot en met Amsterdam. In 2014 liet het theatergezelschap Sjamandada zich door dit alles inspireren. Het bracht een zwarte klaas terug naar de hoofdstad in de hoop zo een positieve rol te kunnen spelen in de Zwarte Piet discussie.

Helpers
Uitgerekend Apeldoorn, de grootste stad op de Veluwe met tal van vaak zeer tradtionele onderhorigheden tot in de wijde omgeving, wil nu de kleur zwart uit het........

© Joop