We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

En nu, kameraden, de rekenrente

7 8 0
16.06.2019

Er is nu wel genoeg op tafel gedanst om het stemgedrag van de gewone vakbondsleden. De discussie over de aanvangsdatum van de AOW is nu wel zo ongeveer voorbij maar op het gebied van de pensioenfondsen staat ze eigenlijk nog op beginnen. Je kunt nu wel voorspellen waar het allemaal op uitdraait. Na het zuur komt nog meer zuur. Daar heeft Jeroen Dijsselbloem – wat het effect van zijn maatregelen betreft zeker de Elco Brinkman van de PvdA – voor gezorgd: alles wat hij aanraakt, verandert in lood.

Dijsselbloem heeft strengere regels geformuleerd om de rekenrente tot stand te brengen waarmee de pensioenfondsen de houdbaarheid van hun kas op de lange termijn moeten bepalen. De tijdshorizon is veertig jaar en de pensioenfondsen moeten daarvoor de marktrente van nú als uitgangspunt nemen. Bij de usual suspects, zoals de Nederlandsche Bank ging het advies van Dijsselbloem erin als Gods woord in een ouderling.

De rente is zo ongeveer nul en daar valt door de pensioenfondsen niet tegenop te investeren. Ze hebben de hele crisis door enorme rendementen gehaald. Hun kassen zijn bijkans geëxplodeerd maar toch zijn ze niet toekomstbestendig genoeg en zeker niet volgens de rekenmethode van de grote Dijsselbloem. De gepensioneerden hebben dat gemerkt aan hun koopkracht. Ondanks het feit dat ze tot in de eenentwintigste eeuw was gegarandeerd (niet beloofd maar gegarandeerd) dat die aangepast zouden worden bij de inflatie, is dat niet gebeurd. Een aantal pensioenfondsen heeft zelfs kortingen moeten toepassen op de uitkeringen. Het ziet er naar uit dat een nieuwe ronde pensioenverlagingen nakende is. Het hosanna over de economie geldt niet voor de senioren die in mogen leveren.

Vroeger moesten de pensioenfondsen om hun........

© Joop