We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Een beeld van Willem de Zwijger op het Plein is niet meer van deze tijd

3 6 23
10.02.2019

Op het Plein in Den Haag, aan de achterzijde van het Binnenhof, prijkt sinds 1848 een standbeeld van Willem van Oranje. Het verbeeldt de prins als bestuurder. Zijn hand rust op paperassen, die volgens sommigen verwijzen naar de Unie van Utrecht, een soort voorloper van de Grondwet. Het contrasteert dan ook sterk met het andere monument voor de vader des vaderlands, op het Noordeinde. Daar is hij neergezet als een krijgsman te paard.
Twee standbeelden voor dezelfde persoon in één stad is wel een beetje teveel van het goede. Zeker in een land als het onze waar bescheidenheid als een grote deugd geldt.

Nieuwe spelregels
Wij kunnen Willem van Oranje dan ook met een gerust hart van het Plein verwijderen. De maker, Louis Royer, zag de prins als de verpersoonlijking van de vrijheid en de rechtsstaat. Daarom was het ook zo op zijn plaats aan het Plein. Daar immers verzamelde de nette burgerij zich voor de gezelligheid in Sociëteit de Witte. Tegelijk gaf een poort toegang gaf tot het Binnenhof waar in 1848........

© Joop