We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Baudet en Rutte getuigden allebei van naïviteit en een diep provincialisme

9 14 0
23.05.2019

Er is de laatste dagen nogal wat kritiek geoefend op het debat tussen Thierry Baudet en Mark Rutte. Ze zijn geen van beiden kandidaat voor het Europees Parlement. Een verbale botsing tussen rechts en uiterst rechts is niet representatief voor het Nederlandse politieke krachtenveld.

Dat snijdt in dit geval allemaal geen hout. De premier en de leider van misschien wel de grootste oppositiepartij kruisen de degens over de Europese Unie. Het is interessant om hun uiteenlopende visies beter te leren kennen. Die hebben immers een maatgevende invloed op de koers van hun partijen en op die van ons land, mochten zij tot regeringsverantwoordelijkheid geroepen worden. Heel wat van het Europese beleid wordt tenslotte in de hoofdsteden van de lidstaten gemaakt en niet in Brussel.

Cynisme
De heren gaven elkaar weinig toe maar ze hadden toch iets gemeen: cynisme en provincialisme. Thierry Baudet denkt dat Nederland een eiland van geluk kan blijven in een zee van ellende als we maar genoeg grenscontroles uitoefenen. Mark Rutte is ook voor die controles maar het liefst zo ver mogelijk weg. Hij zei letterlijk dat vluchtelingen niet bij Venlo moesten worden tegengehouden maar in Turkije en Zuid-Spanje. Lidmaatschap van de Europese Unie betekent voor hem dat Nederland problemen zoveel mogelijk op andermans bordje moet leggen. Wat is het verschil? Rutte wil het een nieuw ijzeren gordijn zo ver mogelijk achter de horizon terwijl Baudet deze versperring in onze achtertuin zal aanleggen. Je kunt zeggen........

© Joop