We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Banken over PSD2: ‘U beslist. Zeg maar ja’

9 5 64
12.03.2019

Het beeld dat je bij een bank voor ogen komt, is toch een beetje het geldpakhuis van Oom Dagobert. Daar zitten je centjes veilig opgeborgen achter dikke deuren. Daar komen de Zware Jongens ondanks al hun pogingen niet bij. Je geld is daar beschermd.

Inmiddels staat de kluisdeur op een kier. Dat komt door het internetbankieren. Met wachtwoorden en toegangscodes hebben alle klanten eigen sleutels in handen gekregen. Er zijn tal van mogelijkheden om die aan hen te ontfutselen. Banken waarschuwen nu al dat je je firewalls en wachtwoorden op orde moet hebben want als onverlaten door jouw eigen onvoorzichtigheid hun vingers in de kas kunnen steken, dan is dat mooi je eigen verantwoordelijkheid. Kijk maar eens hoe de ING dat formuleert:

Dezer dagen worden de kluisdeuren in heel Europa nog wat verder open gezet. Dat komt omdat Europa akkoord is gegaan met een nieuwe manier om je betalingen te doen, die PSD2 heet. De afkorting staat voor Payment Service Directive. Je geeft dan zakelijke relaties toestemming om op je bankrekening te kijken. Hartstikke handig allemaal. Daar wordt het betalingsverkeer soepeler van. Een kind kan de was doen. En U beslist. U beslist en niemand anders. Als U de verkeerde zicht hebt gegeven op uw spaarcentjes en uw salaris, ja, dan hebt U het toch echt allemaal zélf gedaan.

DNB begint een grote campagne om het publiek voor te lichten. Er is een speciale website in het leven geroepen met een hoogst positieve ondertoon. “U beslist”, staat er maar ook: “PDS2 bankieren, nieuwe mogelijkheden”.........

© Joop