Zwaar-werkregeling permanent maken, wordt door de werkgevers geblokkeerd met een overheid die zijn handen in onschuld wast.
Waarom moesten de pensioenwet en de AOW-wet gewijzigd worden? Antwoord: omdat de politiek weigert obstakels weg te nemen. Obstakels waardoor sinds 2008 niet geïndexeerd kon worden ondanks het meer dan verdubbelen van de pensioenvermogens. De obstakels bestaan uit:
Onjuiste argument tegen het Pensioen en AOW-akkoord van 2019
Het argument van tegenstanders van het pensioen- en AOW-akkoord, dat het nieuwe stelsel afhankelijk is van de beleggingsresultaten, deugt niet in mijn ogen. Het pensioen in het oude stelsel is ook afhankelijk van de premiebinnenkomsten en beleggingsresultaten. Een extra obstakel is dat de dekkingsgraad berekend moet worden met de marktrente. Bovendien is de grens van indexatie te hoog (110% voor een beetje verhoging en 125% voor volledige verhoging). In het nieuwe stelsel is de indexatiedrempel verlaagd naar 105%. Net als in het oude stelsel is in het nieuwe stelsel de pensioenen afhankelijk van premiebinnenkomst en beleggingsresultaten.
Voordeel nieuwe wetten
De pensioenvermogens verkregen door premies en vergroot door beleggingen kunnen nu wel gebruikt worden voor indexatie. Vooruitlopend op de nieuwe wet zijn aanzienlijke verlagingen van pensioenen voorkomen. De grens van verlaging is voor de pensioenfondsen die overgaan naar het nieuwe stelsel, verlaagd van 104,5% naar 90%. Vooruitlopend op de nieuwe wet, is de grens voor indexatie verlaagd naar 105% voor de pensioenfondsen die overgaan naar het nieuwe stelsel.
Door de verlaging van drempel voor indexatie, zijn in 2022/23 wel verhogingen doorgevoerd.
Tijdelijk........© Joop